Izraeli választások - Netanjahu erősödését jelzik a közvélemény-kutatások

Külföld, 2021.03.19

Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártjának és az őt támogató vallásos-jobboldali tömbnek az erősödését jelzik Izraelben a jövő heti választások előtti közvélemény-kutatások, melyek igazságtartalmát mindazonáltal számos elemző vitatja - jelentette a helyi média pénteken.

Továbbra is az a valószínű, hogy négy kis párt, köztük a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér és a baloldali liberális Merec parlamentbe jutása dönti el a választások kimenetelét, ugyanis ha az utóbbi kettő kiesne a kneszetből, akkor várhatóan kormányt alakíthat a Netanjahu vezette politikai tömörülés az ultraortodox és jobboldali pártok részvételével.

Ha a Netanjahu-tömb a két éven belüli negyedik szavazáson sem szerez többséget, de lesz hatalma megakadályozni, hogy a vele szemben álló, viszont erősen megosztott tábor alakítson kormányt, akkor újabb, ötödik választásokra kell számítani ősszel.

A magukat "demokratikus tábornak" nevező pártok koalíciójának megalakítása akkor sem lesz egyszerű, ha ők szerzik meg a legalább 61 mandátumból álló többséget a kneszetben, mert nagyon mély ideológiai és politikai ellentétek feszülnek közöttük: az arab pártoktól a Likudból kivált, jobboldali Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) pártig terjed ez a tömörülés.

A közszolgálati rádió péntek reggeli műsorában megszólalók kétségbe vonták a közvélemény-kutatások hitelességét, egyrészt azért, mert jelentős részüket telefonos - SMS - üzenetekre alapozzák, másrészt pedig azért, mert egyes elemzések szerint a Likud kemény magja szándékosan megtévesztő válaszokat ad, tagjai a felméréseken azt állítják, hogy a Kék-Fehér pártra adják majd voksukat.

Jákov Bardugó politikai elemző - aki rendszeresen nyilatkozik a katonai rádióban, és más elemzők szerint szívesen visszhangozza Netanjahu mindenkori véleményét - úgy beszélt a rádióban a diplomaták, katonák és ezen a választáson a koronavírussal fertőzöttek, valamint a karanténra kötelezettek dupla borítékjairól is, a levélszavazatokról, mintha azok csalásra adnának alkalmat.

Baruch Kraa jogi szakértő-újságíró pénteken a Walla című hírportálon úgy foglalt állást, hogy amennyiben a Netanjahut támogató jobboldali vallásos tömb megszerzi a kormányalakításhoz szükséges 61 parlamenti mandátumot a 120-ból, ezek a vélemények feledésbe merülnek majd, azonban ha ez nem sikerül, akkor a Likud párt várhatóan választási csalással vádolja meg politikai ellenfeleit.

Kraa szerint Netanjahu esetleges veresége esetén bejelentheti visszavonulását, és pártja nélküle részt vehet egy jelentős többséget maga mögött tudó, stabil kormány megalakításában.

Ezzel szemben az elemzők jelentős többsége úgy véli, hogy ez a forgatókönyv valószínűtlen, s ebben az esetben a Likud ellenzékbe vonulna, továbbra is Netanjahuval az élen, a párt politikusai inkább mondanak le hatalmi pozícióikról, mint a párt vezetőjéről.

Kraa szerint a két éve tartó politikai káoszból csak az az út vezethet ki, ha esetleges győzelme után az ellenzék elfogad egy törvényt, mely szerint vádlott nem alakíthat kormányt, ahogy Izraelben senki nem lehet sem miniszter, sem más fontos közhivatalt nem tölthet be, ha az ügyészség vádiratot nyújtott be ellene.

Ha megszavaznák ezt a törvényt, akkor - ha ezúttal nem is tudnak kormányt alakítani - a következő, ötödik választásokon Benjámin Netanjahu már nem vezethetné pártját, és mivel az őt ellenző pártok nélküle készek koalícióra lépni a Likuddal, ismét stabil kormány alakulhatna Izraelben, és véget érhetne a két éve tartó politikai válság - állítja Baruch Kraa.

Netanjahu ellen korrupció miatt emelt vádat az ügyészség. Pere jelenleg is folyamatban van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!