Janez Jansa a gyökerekhez való visszatérésre szólította fel az EU-t

Külföld, 2021.09.01

Az Európai Uniónak (EU) vissza kell térnie a gyökerekhez, az alapító atyák által lefektetett alapelvekhez, mert ez az egyetlen módja az egység biztosításának, miközben meg kell őrizni a sokszínűséget - hangsúlyozta Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán, a Bledi Stratégiai Fórumon tartott nyitóbeszédében.

"Véleményem szerint Európa alapjait sziklára, az alapító atyák által lefektetett szilárd alapokra kell építeni. Bármilyen kísérlet, hogy Európa alapjait homokra építsék, kudarcot vallott, és kudarcot fog vallani" - mondta Jansa.

A kormányfő szerint az irányelveknek egységeseknek kell lenniük, amikor stratégiai döntésekről van szó, "minden más a szabadságról" szól.

Jansa szerint az alapító atyák négy fő mechanizmust fogalmaztak meg: a konszenzust, a kölcsönös tiszteletet, a szubszidiaritást és a szolidaritást. Hozzátette: Európa néha eltávolodik ezektől az elvektől, vagy éppen szembemegy velük, de bölcs dolog volna, ha továbbra is ügyelne rájuk.

"Az, hogy hogyan valósítjuk meg ezeket az értékeket, korunk meghatározó kérdése" - szögezte le.

A miniszterelnök elismerte: Európa jövőjéről különböző elképzelések léteznek, ezért Szlovénia a jelenlegi soros EU-elnöksége alatt azt szeretné elérni, hogy "őszinte és nyílt vita" folyhasson az európai jövőről, amelyben mindenki megszólalhat, és mindenkit meghallgatnak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: az EU-nak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy jobban felkészüljön polgári és katonai evakuálásra olyan helyzetekben, mint amilyenek az elmúlt hetekben történtek Afganisztánban.

A nyugati nemzetek azon fáradoztak, hogy a tálib hatalomátvétel után kimentsék állampolgáraikat Kabulból, ahol az amerikai hadseregtől függött, hogy a repülőtér működni tudjon a légi szállítás során - mutatott rá.

"Véleményem szerint nincs szükségünk újabb ilyen geopolitikai eseményekre annak megértéséhez, hogy az EU-nak nagyobb döntési autonómiára és nagyobb cselekvőképességre kell törekednie a világban"- hangsúlyozta Michel.

Az EU bővítésével kapcsolatban kijelentette: Európa jövője elképzelhetetlen a Nyugat-Balkán nélkül, az ottani országok csatlakozása mindkét fél számára fontos. Minden bővítéssel gazdagodott az unió - emelte ki.

Szavai szerint az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik fő törekvése az állampolgárok bevonásának kiterjesztése. A jövő közös értékekről, szabad államok közötti szolidaritásról szól. A konkrét lépések a klímavédelem és a digitalizáció kettős törekvésére épülnek - hangsúlyozta.

A Bledi Stratégiai Fórum idén Európa jövőjére összpontosít, és ez volt a témája az első kormányfők részvételével szóló panelnek is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mellett többek között Andrej Plenkovic horvát, Andrej Babis cseh, Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Aleksandar Vucic szerb államfő is részt vett.

A szlovén külügyminisztérium 2006-ban rendezte meg először a fórumot, amely a tárca szerint mára a régió egyik legfontosabb diplomáciai eseményévé nőtte ki magát. Az idei, 16. konferencia megpróbált válaszokat adni a változó világ olyan kérdéseire, mint a béke és biztonság, a transzatlanti kapcsolatok, a fenntartható fejlődés és a digitalizáció.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!