Januárban 5,4 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

Külföld, 2023.03.14

Romániában az előző hónaphoz viszonyítva nőtt, a tavalyi év első hónapjához képest viszont a nyers adat szerint 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés januárban - közölte kedden az országos statisztikai intézet (INS).

A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított éves csökkenés még jelentősebb: 6,1 százalékos volt.

Decemberhez képest az ipari termelés a nyers adatok szerint 3,5 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított mutató szerint 2 százalékkal nőtt.

Januárban elősorban a villamosenergia, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása 14,4 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz mérve. Ezekben az ágazatokban tavaly decemberhez képest 7,9 százalékos volt a nyers adat szerinti csökkenés.

A tavaly januári szinthez képest a bányaipar kibocsátása 0,6 százalékkal nőtt, a decemberihez viszonyítva 9,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparnál fordított a helyzet: ennek a szektornak az 5,5 százalékos előretörése eredményezte az ipari termelés növekedését az előző havi adathoz képest, a feldolgozóipar januári teljesítménye azonban 3,9 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőttitől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!