Januárban a vártnál alacsonyabbnak bizonyult a német infláció

Külföld, 2024.01.31

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált előzetes adatai alapján januárban az előző havinál és a piaci várakozásoknál is alacsonyabbnak bizonyult, 2,5 éves mélypontra csökkent az inflációs ráta.

A decemberi 3,7 százalék után januárra 2,9 százalékos inflációt mutatott ki a Destatis, alacsonyabbat a 3,0 százalékos piaci várakozásoknál. A januári előzetes adat a legalacsonyabb 2021 óta, amikor 2,4 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal csökkent a várakozásoknak megfelelően. Decemberben 0,1 százalékos volt a havi áremelkedés.

Az energiaárak januárban 2,8 százalékkal csökkentek éves bázison, míg decemberben 4,1 százalékos volt az éves emelkedés. Novemberben 4,5 százalékkal, októberben 3,2 százalékkal csökkentek az energiaárak éves bázison.

Az élelmiszerek áremelkedési üteme mérséklődött, januárban 3,8 százalék volt a decemberi 4,5 százalékos, novemberi 5,5 százalékos és októberi 6,1 százalékos növekedés után.

Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak januárban 3,4 százalékkal emelkedtek éves bázison. Decemberben 3,5 százalékos, novemberben 3,8 százalékos, októberben 4,3 százalékos volt az ütem.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) januárban az előzetes adatok alapján 3,1 százalékkal emelkedett éves bázison, kevésbé a 3,2 százalékos piaci várakozásoknál. Decemberben 3,8 százalék volt az éves harmonizált árindex.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!