TV műsor

Javított negyedik negyedévi német GDP-növekedési becslésén a Destatis

Külföld, 2021.02.24

Felfelé javította negyedik negyedévi németországi GDP-növekedési adatait első becsléséhez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált második becslésében.

2020 negyedik negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) szezonális és naptári kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az egy évvel korábbihoz mérve a GDP 2,7 százalékkal csökkent, naptári kiigazítással pedig 3,7 százalékkal volt alacsonyabb.

A második becslés javulást jelent a január végén kiadott első becsléshez képest, amelyben a Destatis negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékos GDP-növekedést mutatott ki a negyedik negyedévre vonatkozóan, az éves visszaesés 2,9 százalékos, a naptárhatástól megtisztítva pedig 3,9 százalékos volt.

A tavalyi első negyedévben 2,0 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez visszonyítva, amit a második negyedévben történelmi léptékű 9,7 százalékos visszaesés követett a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében. A harmadik negyedévben ehhez képest 8,5 százalékkal nőtt a német gazdaság teljesítménye, majd a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal.

Az egy évvel korábbitól a 2020-as első negyedévi német GDP 1,8 százalékkal maradt el, a második negyedévi 11,3 százalékkal, a harmadik negyedévi 3,9 százalékkal, a negyedik negyedévi pedig 2,7 százalékkal.

Az egész éves német bruttó hazai termék így 2020-ban a Destatis második becslése szerint 4,9 százalékkal maradt el a 2019-estől, naptári kiigazítással pedig 5,3 százalékkal. Az első becslésben 5,0 százalékos éves GDP-csökkenést mutatott ki a Destatis, naptári kiigazítással pedig 5,3 százalékos csökkenést.

A negyedik negyedévi GDP növekedését elsősorban a lakossági fogyasztásnak a második járványvédelmi lezárás miatt bekövetkezett visszaesése vetette vissza. A lakossági fogyasztás a negyedik negyedévben szezonális és naptári kiigazítással 3,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévihez képest. A csökkenés mértéke viszont kisebb volt a második negyedévben bekövetkezett 11,0 százalékos negyedéves visszaesésnél. A negyedik negyedévben azonban az állami kiadások is csökkentek 0,5 százalékkal, holott az előző három negyedévben növekedtek.

Az építőipari beruházások pozitív lökést adtak a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék alakulásának. Szezonális és naptári kiigazítással az építőipari beruházások 1,8 százalékkal nőttek negyedéves összevetésben.

A negyedik negyedévben a külkereskedelmi forgalom növekedése is lendületet vett, az export 4,5 százalékkal nőtt naptári és szezonális kiigazítással a harmadik negyedévhez viszonyítva, az import pedig 3,7 százalékkal.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/02/PD21_081_81.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!