Javuló üzleti környezetről számol be a német elektrotechnikai és villamosipar

Külföld, 2021.02.09

Tovább javultak a német elektrotechnikai és villamosipari vállalatok gazdálkodási mutatói tavaly az év végére az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI kedden publikált jelentése alapján.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) kimutatása szerint 2020 decemberében 13 százalékkal nőttek az ágazat vállalatainak megrendelései az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a belföldi kereslet hatására.

Decemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az iparág megrendelései - mutatott rá Andreas Gontermann, a szervezet vezető közgazdásza. A belföldi megrendelések 23,7 százalékkal, az exportmegrendelések pedig 5,5 százalékkal nőttek. Az exportmegrendeléseken belül az euróövezetiek 19,8 százalékkal bővültek, a világ többi részéről pedig 1,2 százalékkal csökkentek.

A teljes évben 3,3 százalékkal csökkentek az ágazat vállalatainak megrendelései. Ezen belül a belföldi megrendelések 1,9 százalékkal gyarapodtak, a külföldiek viszont 7,3 százalékkal csökkentek.

Decemberben 4,5 százalékkal haladta meg az ágazat termelési értéke reáláron az egy évvel korábbit, a negyedik negyedévi pedig 1,6 százalékkal bizonyult magasabbnak a 2019 negyedik negyedévinél. Az ágazat 2020-as termelési értéke 6,1 százalékkal maradt el az előző évitől.

Decemberben 16,5 milliárd euró bevételre tett szert a német elektrotechnikai és villamosipari ágazat, 7,2 százalékkal magasabbra az előző évinél. A belföldi ügyfelekkel folytatott üzleti kapcsolatban 6,4 százalékkal 7,7 milliárd euróra nőtt a bevétel, az exportbevétel pedig 8,1 százalékkal 8,8 milliárd euróra. Az euróövezetben 15,6 százalékkal 3,1 milliárd euróra bővült az exportbevétel decemberben, a többi országból pedig 4,2 százalékkal nőtt 5,7 milliárd euróra.

Az ágazat egész éves értékesítési árbevétele 180,5 milliárd euró lett 2020-ban, 5,1 százalékkal alacsonyabb a 2019. évinél. A belföldi bevétel 4,7 százalékkal 85,9 milliárd euróra, a külföldi 5,4 százalékkal 94,6 milliárd euróra csökkent.

A ZVEI jelentése szerint az idei év elejére az ágazat vállalatainak kapacitáskihasználtsága az egy évvel korábbi szintre, 82,0 százalékra emelkedett. "Januárban tovább javult az üzleti hangulat az ágazatban, immár a kilencedik hónapja" - emelte ki Gontermann, hozzátéve, hogy "mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése javul. Az export alakulásával szemben is javulnak a várakozások".
https://www.zvei.org/presse-medien/pressebereich/deutsche-elektroindustrie-erholt-sich-weiter
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!