Javult az üzleti hangulat Németországban márciusban

Külföld, 2023.03.27

Márciusban a vártnál jobban erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás és az aktuális állapot megítélése is javult a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) hétfőn azt közölte, hogy a németországi üzleti hangulatindexe 2022 februárja óta a legmagasabb szintre, 93,3 pontra erősödött márciusban a februári 91,1 pontról. A mutató márciusban már a hatodik egymást követő hónapban erősödött és meghaladta a várt 91 pontot.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése a becsült 88,3 pontnál jobb, 91,2 pont lett márciusban a februári 88,4 pontot követően. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a februári 93,9 pontról 95,4 pontra ugrott, meghaladva a várt 94,1 pontot.

Az ifo rámutatott arra, hogy az átfogó index és mindkét almutatója jelentősen javult, a banki ágazat zavarai ellenére. A német recesszió egyre kevésbé tűnik valószínűnek, ami már önmagában hozzájárul az üzleti hangulat javulásához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!