Jean-Marie Le Pen unokája vezeti Eric Zemmour pártjának listáját az jövő évi európai parlamenti választásokon

Külföld, 2023.09.07

A francia Nemzeti Frontot alapító Jean-Marie Le Pen unokája, Marion Maréchal lesz Eric Zemmour volt jobboldali elnökjelölt, publicista pártjának a listavezetője a jövő évi európai parlamenti választásokon.

A Visszahódítás nevű formáció a Marion Maréchal nagynénje, Marine Le Pen által alapított, és a felméréseket jelenleg vezető jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés egyik nagy riválisának ígérkezik.

A Nemzeti Tömörülés elődpártjának, a Nemzeti Frontnak egykori parlamenti képviselőjét, Marion Maréchalt a Le Figaro című napilap honlapján szerda este megjelent interjúban nevezte meg a tavalyi elnökválasztás első fordulójában 7 százalékot elérő Eric Zemmour a pártja listavezetőjének.

"Azt szeretném, hogy egy teljes fiatal nemzedék támogassa őt, minden jobboldali pártból, amely csatlakozott hozzám az elnökválasztás alatt, és hogy a lehető legjobb eredményt érjék el" - mondta Eric Zemmour, aki szerint Marine Le Pen unokahúga "tehetséges".

"Anélkül is képviselheti az ember a meggyőződését, a koncepcióját Európáról, hogy listavezető lenne" - mondta a Le Figarónak Eric Zemmour, aki ugyanakkor a kampányban személyesen részt kíván venni.

"A június 9-i európai választásokat a bevándorlásról tartott népszavazássá alakítjuk át" - mondta a pártvezető, miután szerinte a kérdés "európai prioritás". A volt elnökjelölt ugyanakkor nem támogatja a Nemzeti Tömörülés elnökének, Jordan Bardellának a javaslatát arról, hogy az európai választások napján Franciaország népszavazást tartson a bevándorlásról.

A jelenleg 33 éves Marion Maréchal a 2017-es elnökválasztást követően -, amelynek második fordulójában elnökjelölt nagynénjét legyőzte Emmanuel Macron - visszavonult a politikától, majd Institut des Sciences Sociales, Économiques et Politiques (ISSEP) néven politikai magániskolát alapított.

Marion Maréchal megerősítette politikai visszatérését, de jelezte: azt szeretné, ha a 2027-es a francia elnökválasztáson is Eric Zemmour lenne a Visszahódítás elöltje. Marion Maréchal 2019-ben kilépett a Nemzeti Tömörülésből, s a tavalyi elnökválasztáson már Eric Zemmour pártját támogatta, majd annak alelnöke lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!