Jelentősen emelkedett a családegyesítési vízumokhoz szükséges alsó kereseti határ Nagy-Britanniában

Külföld, 2024.04.11

Jelentősen emelkedett a családegyesítési vízumok igényléséhez szükséges alsó kereseti határ Nagy-Britanniában a bevándorlás anyagi feltételeit szigorító kormányzati program újabb, de továbbra sem végleges mozzanataként.

A csütörtöktől érvényes szigorítás alapján az eddigi 18 600 font helyett 29 ezer font (13,2 millió forint) éves kereseti minimumot kell igazolni ahhoz, hogy a brit állampolgárok, illetve a legálisan munkát vállaló külföldiek Nagy-Britanniába hozhassák tartós letelepedés céljával külföldi hozzátartozóikat.

Ez 55 százalékos emelkedés, de az új kereseti minimum is csak köztes szint.

Az eredeti terv szerint ugyanis csütörtöktől a külföldiek munkavállalói vízumkérelmének jóváhagyásához ugyancsak újonnan megállapított alsó kereseti szintre, 38 700 fontra (17,7 millió forintra) emelkedett volna az az éves bérminimum, amelyet a brit kormány a családegyesítési vízumok kiadásának feltételeként jelölt meg.

A szigorítási folyamatnak ezt az elemét azonban a kormány időközben fokozatosabbá tette: a módosított terv alapján az ehhez szükséges éves kereseti minimum - egy további köztes emelés után - 2025 elején éri el a munkavállalói vízum feltételeként egy hete érvénybe lépett 38 700 fontot.

A munkavállalói vízum múlt csütörtök óta érvényes új alsó kereseti korlátja 48 százalékos emelkedés, a korábbi szabályozás ugyanis 26 200 fontos éves jövedelmi minimumhoz kötötte a külföldiek alkalmazásának engedélyezését.

A londoni belügyminisztérium hangsúlyozta csütörtöki tájékoztatásában, hogy az új munkavállalási és családegyesítési feltételek alapján 300 ezer olyan külföldi, aki tavaly tartós letelepedés céljával érkezett Nagy-Britanniába, ma már nem kaphatna brit tartózkodási vízumot.

A szigorítási csomagterv tavaly elkezdett kidolgozásának előzményeként a brit statisztikai hivatal közölte, hogy 2022-ben nettó 754 ezer volt a Nagy-Britanniában legálisan letelepedett bevándorlók száma. Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen szintet a nettó nagy-britanniai bevándorlás.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, 2020 végén pedig az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, megszüntetve ezzel az uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát.

London azóta új, pontozásos - főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő - szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

Azok az EU-állampolgárok, akik 2020. december 31-ig legálisan letelepedtek Nagy-Britanniában, korlátozások nélkül, megszerzett jogosultságaik megtartásával az országban maradhatnak, de ehhez letelepedett jogi státusért kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!