Jeruzsálam státusza - Erdogan: az egész muzulmán világból felháborodást vált ki, ha Trump Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként

Külföld, 2017.12.06

Az egész muzulmán világból felháborodást vált ki, ha Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a II. Abdalláh jordániai királlyal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Erdogan felszólalásában úgy fogalmazott: "senki sem jogosult embermilliárdok sorsával játszani személyes vágyai kedvéért. Egy ilyen lépés csak a terrorszervezetek "malmára hajtja a vizet".

II. Abdalláh beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidók és a palesztinok közötti békének a független kétállami megoldáson kívül nincs más alternatívája.

A jordániai király a török államfő meghívására érkezett szerdán Ankarába. A két vezető találkozójának egyik fő témája Jeruzsálem státusza volt.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő hét szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC). Kalin kiemelte: Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Amerikai kormányzati források szerint Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és kezdeményezi a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetését.

Erdogan kedden kijelentette, hogy Törökország ez esetben megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!