Jichák Hercog Izrael barátjának nevezte az Egyesült Államokat, de visszautasított egyes amerikai bírálatokat

Külföld, 2023.07.19

Izrael legnagyobb partnerének és barátjának nevezte az Egyesült Államokat az izraeli államelnök szerdán Washingtonban a kongresszus két háza előtt tartott beszédében, ugyanakkor visszautasította az országát az amerikai politika egyes szereplői részéről ért bírálatokat.

Jichák Hercog kifejtette, hogy odafigyel a bírálatra, amely barátok között elhangzik, ide értve azt is, amely a kongresszus egyes képviselői részéről érkezett. "Tiszteletben tartom a kritikát, különösen barátoktól, ugyanakkor ezeket nem kell mindig elfogadni" - fogalmazott és hozzátette, hogy "Izrael kritizálása nem lépheti át azt a határt, ami már Izrael állam létezéshez való jogáról szóló vitává válik". Felhívta a figyelmet arra, hogy "megkérdőjelezni a zsidó emberek jogát az önmeghatározásra nem legitim diplomácia, hanem antiszemitizmus".

Az Egyesült Államok és Izrael előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az iráni nukleáris programot.

A kongresszus két háza az együttes ülésen - 412 igen és 9 nem szavazattal - határozatot fogadott el Izrael támogatásáról. A nem szavazatot 9 demokrata képviselő adta le. Az izraeli államfő beszédén nem vett részt a demokrata párt progresszív szárnyának több képviselője, köztük az a Pramila Jayapal, aki szombaton egy palesztinok melletti rendezvényen Izraelt rasszista államnak nevezte. A képviselő vasárnap a demokrata párt vezetőinek nyomására elnézést kért a kijelentésért, és azt mondta, hogy ő az izraeli kormányt bírálta, és nem Izrael állam létezését kérdőjelezte meg.

Jichák Hercog a történelemben a második izraeli elnök, aki az Egyesült Államok kongresszusának két háza előtt beszédet tartott. Az előző alkalom 1987-ben volt, amikor Háim Hercog, a jelenlegi izraeli államfő édesapja szólalt fel a Capitoliumban.

Jichák Hercogot kedden a Fehér Házban fogadta Joe Biden amerikai elnök, aki az amerikai-izraeli barátságot törhetetlennek nevezte, és az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael felé "kőkeménynek". A két ország közös céljának mondta, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson.

A találkozóról szóló kommentárok szerint az izraeli államfő látogatása a Fehér Házban az Egyesült Államok számára lehetőséget biztosított Izrael melletti kiállása megerősítésére, Izrael állam megalapítása 75. évfordulójának évében, miközben a két ország kormánya között a demokratikus értékek körül feszültség alakult ki. Többen szóvá tették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb hivatalba lépése óta még nem tett hivatalos látogatást a Fehér Házban. Az amerikai elnöki hivatal hétfőn bejelentette, hogy a következő hónapokban Joe Biden és Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok területén találkozik, és szintén hétfőn az amerikai elnök és az izraeli kormányfő telefonon beszélt.

Az amerikai kormány többször kritizálta a közelmúltban hivatalba lépett izraeli kabinet igazságügyi reformtervét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!