Joe Biden 81. születésnapját ünnepli az amerikai történelem legidősebb elnökeként

Külföld, 2023.11.20

Joe Biden hétfőn családi körben ünnepli 81. születésnapját, az amerikai történelem legidősebb elnökeként.

Az amerikai média nagy terjedelemben számolt be az elnöki születésnapról, és annak politikai témává válásáról egy évvel az elnökválasztás előtt. Az amerikai nyilvánosságban széles körben tárgyalják az újraválasztására készülő Joe Biden fizikai, valamint szellemi alkalmasságát egy újabb 4 éves elnöki ciklusra.

A médiában megállapítják, hogy Joe Biden legnagyobb politikai ellenfele, Donald Trump 77 éves, ami szintén jóval meghaladja az elnökjelöltek átlagos életkorát.

Az ABC országos televízió a Washington Posttal közös saját közvéleménykutatását idézi, amely szerint az amerikaiak 74 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden túl idős ahhoz, hogy újra induljon a választásokon. Donald Trump esetében a megkérdezettek 50 százaléka vélekedett így.

A Reuters hírügynökség az Ipsos közvéleménykutatóval közös felmérés eredményét közölte, ami szerint 77 százalék véli úgy, hogy a hivatalban lévő elnök túlságosan öreg egy újabb 4 éves ciklushoz, a demokrata választók 65 százaléka is így látja. A megkérdezettek 39 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök "mentális élessége" alkalmassá teszi hivatala betöltésére. Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trump túlságosan idős az elnöki pozícióra, 54 százalék szerint ugyanakkor szellemi képességei alkalmassá teszik a munka ellátására.

Joe Biden az életkorára vonatkozó kérdésekre általában azzal válaszol, hogy az életkora és az azzal járó tapasztalat, valamint fél évszázados, politikában szerzett jártassága olyan tőkét jelent, amely képessé teszi őt az Egyesült Államok előtt álló kihívások kezelésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!