Joe Biden szerda este elmondja első beszédét az Unió állapotáról a kongresszusban - HÁTTÉR

Külföld, 2021.04.28

Joe Biden amerikai elnök szerdán este, helyi idő szerint kilenc órakor mondja el első elnöki beszédét az Unió állapotáról a Kongresszusban.  

Joe Biden Az Unió állapotáról szóló beszéd hagyományosan az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az elnök "időről időre tájékoztatást ad a kongresszusnak az Unió állapotáról, és figyelmükbe ajánlja azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek és célszerűnek ítél".

George Washington, az Egyesült Államok első elnöke 1790. január 8-án - az akkori fővárosban - New Yorkban mondta el beszédét. Thomas Jefferson, a harmadik elnök azonban úgy döntött, hogy írásos formában tájékoztatja az amerikai kongresszust. Ezzel Jefferson egy csaknem évszázados hagyományt indított el. Woodrow Wilson, az Egyesült Államok 28. elnöke volt a következő, aki 1913-ban úgy döntött, hogy személyesen szól a kongresszushoz.

Wilson óta az elnökök általában követik azt a hagyományt, hogy személyesen juttatják el üzenetüket a kongresszusnak, azonban volt néhány államfő, aki visszatért az írásos formához. A rádió, a televízió és az internet megjelenésével az Unió állapotáról szóló beszéd még nagyobb lehetőséget teremtett az elnökök számára, hogy közvetlenül szóljanak az amerikaiakhoz, kiemeljék addigi eredményeiket és felvázolják a jövő prioritásait. Felmérések szerint az előző elnök, a republikánus Donald Trump 2017. februári felszólalását 48 millió ember követte figyelemmel.

A hagyományok szerint az esemény előtti napokban a képviselőház elnöke - jelen esetben a demokrata párti Nancy Pelosi - meghívót küld az elnöknek, s ebben felkéri, hogy jelenjen meg a kongresszus két háza előtt. Az elnök általában autóval érkezik a Capitoliumhoz, ahol az alsóházi terembe belépve általában a képviselők és a szenátorok mellett jelen vannak a kormányzat tagjai, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság bírái és az amerikai közélet tekintélyes személyiségei is.

Ez azonban idén - a koronavírus-járvány miatt - másképp történik majd. Az elmúlt alkalmakkor körülbelül 1600 vendég hallgatta meg személyesen az elnök beszédét, de a szigorú egészségügyi protokoll miatt ezúttal mindössze 200 ember kapott meghívást.

A hagyományok szerint miután a Capitolium fegyveres parancsnoka bejelenti az érkezést, az elnök a pulpitusra lép és elmondja beszédét. Mögötte a kongresszus legfőbb tagjai foglalnak helyet, azaz az amerikai alelnök és a képviselőház elnöke. Idén a történelem során először fordul majd elő, hogy Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi házelnök személyében két nő ül majd az elnök mögött.

Az előző elnökök beszédei átlagosan körülbelül egy órán át tartottak. A demokrata párti Barack Obama első beszéde 2009-ben 51 percig, Donald Trump 2017-es első kongresszusi felszólalása pedig pontosan egy órán át tartott. Az elnök - a hagyományoknak megfelelően - "Az Unió állapota erős" mondattal zárja beszédét.

A mindenkori elnöki beszédre azonnal válaszol az ellenzékben lévő párt képviselője. Ez alkalommal Tim Scott, republikánus szenátor lesz a válaszadó, aki 2013. óta képviseli Dél-Karolina államot az amerikai törvényhozás felsőházában. Az 55 éves Scott az egyetlen afroamerikai republikánus szenátor, akit egyes politikai elemzők potenciális elnökjelölt-esélyesnek tartanak a 2024-es elnökválasztáson.

A mostani beszéd lehetőséget ad Joe Bidennek, hogy beszámoljon a hivatalában töltött első 100 napja eredményeiről, ugyanis a korábbi elnökökkel ellentétben Biden mindössze két nappal az Egyesült Államokban szimbolikusnak tartott dátum előtt tartja meg első kongresszusi beszédét. Az előző hat amerikai elnök mindegyike februárban - azaz a beiktatásukat követő hónapban - állt először a törvényhozás tagjai elé.

Elemzők szerint Joe Biden beszélni fog arról, hogy adminisztrációja milyen eredményeket ért el a koronavírus-járvány kezelésében, illetve azokról a - több ezermilliárd dolláros - gazdasági csomagokról, amelyek közül az elsőt március közepén elfogadta a törvényhozás.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke a múlt héten azt mondta, hogy egy új, 1800 milliárd dolláros - az "Amerikai családok terve" névre hallgató - javaslatot is előterjeszt az elnök. Psaki közlése szerint ezen kívül Biden prioritásai közé tartozik még az egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférés bővítése és a rendőrségi reformok megvalósítása is.
(MTI)

Címkék

Joe Biden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!