Jogerőssé vált Romániában a kormánykoalícióban részt vevő USR és PLUS összeolvadása

Külföld, 2021.04.16

Jogerősen jóváhagyta a bukaresti táblabíróság pénteken a jobbközép kormánykoalícióban részt vevő, de partnereivel bizalmi válságba keveredett, Dan Barna miniszterelnök-helyettes vezette Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos EP-képviselő, volt kormányfő által alapított Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadását.

Az internetnemzedék két reformista, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető politikai alakulata pártszövetségként vett részt az utóbbi két év valamennyi romániai választásán, kongresszusaik pedig tavaly augusztusban szavazták meg a pártfúziót.

Azóta Barna és Ciolos társelnökökként vezetik az USR-PLUS pártszövetséget, amelynek törvényszéki bejegyzését a most elbírált óvások hátráltatták. Az immár összeolvadt USR PLUS a következő időszakban megszervezendő tisztújításon választja meg az új párt vezetőségét. A megmérettetésen vélhetően a két társelnök egymás vetélytársaként indul a pártelnöki tisztségért.

Román politikai elemzők szerint azért is lesz most nehéz kievickélnie az USR PLUS-nak a párt egészségügyi minisztere leváltásával kapcsolatos kormánykoalíciós válságból, mert a belső választások előtt álló pártvezetők attól tartanak, hogy az esetleges kompromisszumokat meghátrálásként értékelik a pártban.

Egyelőre Barna és Ciolos is pénteki nyilatkozataikban köszönetet mondtak egymásnak a közösen elvégzett munkáért és azt hangoztatták, hogy az USR PLUS Románia egyetlen reformista projektje, amely négy sikeres választáson bizonyította létjogosultságát.

A 2019-es EP-választásokon az USR-PLUS a szavazatok 22 százalékát szerezte meg, az év végi romániai elnökválasztáson Dan Barna volt az USR-PLUS államfőjelöltje, aki az első fordulóban a
voksok 15 százalékát kapta. A tavaly szeptemberi önkormányzati választásokon megyei listáira a választók alig 8,3 százaléka voksolt, de megszerezte több nagyváros - Bukarest, Temesvár, Brassó - polgármesteri tisztségét.

A tavaly decemberi parlamenti választásokon az USR-PLUS pártszövetség a voksok több mint 15, a parlamenti helyek több mint 17 százalékát szerezte meg, és a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen vesz részt a Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban.

Az USR-PLUS kedden bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, amiért Citu jóváhagyásuk nélkül váltotta le a pártszövetség által jelölt, a kormánykoalíciót kínos helyzetek sorozatába keverő Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!