Jogi vita robbant ki az illegális migrációt mérsékelni hivatott új texasi törvény körül

Külföld, 2023.12.19

Egy nappal a törvénybe iktatás után jogi vita robbant ki kedden Texas állam új jogszabálya körül, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az állam területén a törvénytelen tartózkodást.

Jogvédő szervezetek, köztük migránsokat támogató csoportok indítottak pert Texas állam ellen egy austini szövetségi bíróságon azzal érvelve, hogy a helyi törvény az Egyesült Államok alkotmányába ütközik, és szövetségi hatáskörre vonatkozik.

Az Amerikai Polgárjogi Unió (American Civil Liberties Union) helyi jogi igazgatója szerint az állam új törvénye felülír alapvető alkotmányos alapelveket, valamint figyelmen kívül hagyja a szövetségi jogszabályokat.

Greg Abbott, Texas kormányzója hétfőn az illegális határátlépések egyre növekvő száma miatt törvényt írt alá arról, hogy bűncselekménnyé válik a jogellenes tartózkodás az állam területén. A jogszabály az állam rendvédelmi hatóságai számára felhatalmazást ad arra, hogy őrizetbe vegyék azt, akit feltartóztatnak illegális tartózkodás miatt, és ellene bűnvádi eljárás induljon.

A kormányzó várakozása szerint a márciusban életbe lépő jogszabály felével, de akár háromnegyedével is csökkenheti a Mexikó felől Texas állam határára érkező bevándorlók tömegét. Greg Abbott szerint alkotmány adta lehetőséggel éltek, amely felhatalmazza az egyes szövetségi államokat arra, hogy saját védelmük érdekében törvényt hozzanak.

Az amerikai Országos Határ-járőr Tanács (National Border Patrol Council) elnöke, Brandon Judd a törvénybe iktatást követően úgy nyilatkozott, hogy szerinte a jogszabály kiállja akár a Legfelsőbb Bíróság próbáját is, ugyanis az nem közvetlenül bevándorlást érinti, hanem az állam területén a tartózkodás jogszerűségét mérlegeli.

Az Egyesült Államok jogrendszerében a bevándorlás szabályozása szövetségi hatáskörbe tartozik, így azt az egyes szövetségi államok nem írhatják felül.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális határátlépések száma megugrott az elmúlt három hónapban. A határőrizeti hatóságok adatai szerint a feltartóztatott migránsok száma havi 250 ezer körül mozgott, most hétfőn pedig, egyetlen nap alatt 12 600 embert regisztráltak, ami történelmi csúcsot jelent. A szeptemberrel zárult 2023-as pénzügyi évben a törvénytelenül érkező regisztrált bevándorlók száma megközelítette a 2,5 milliót, ami szintén minden idők legmagasabb értéke az Egyesült Államokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!