Johnson: a Kína által szankcionált britek az ujgurok emberi jogainak súlyos megsértésére hívták fel a figyelmet

Külföld, 2021.03.26

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ujgur muszlim közösség emberi jogainak Kínában folyó súlyos megsértésére hívták fel a figyelmet azok a brit állampolgárok, akik ellen Kína pénteken szankciókat jelentett be.

Johnson a Twitteren közzétett bejegyzésében leszögezte: a Kína által szankcionált briteknek életfontosságú szerepük van abban, hogy e jogsértésekre fény derülhetett.

A brit kormányfő közölte: alapvető szabadságjogukkal élnek azok, akik szót emelnek a visszaélésekkel szemben, és ő szilárdan kiáll mellettük.

Johnson állásfoglalásának előzményeként a kínai kormány pénteken kilenc brit állampolgár és négy szervezet ellen jelentett be büntetőintézkedéseket.

Peking arra reagált, hogy a brit külügyminisztérium a hét elején - az Egyesült Államokkal, Kanadával és az Európai Unióval összhangban - az ujgurok és Hszincsiangban élő más kisebbségek emberi jogainak súlyos megsértése miatt szankciókat léptetett életbe az északnyugat-kínai Hszincsing tartományban működő közbiztonsági hivatal, valamint négy magas rangú kínai tisztviselő ellen, akik a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen töltenek be állami és párttisztségeket.

Nagy-Britannia most először alkalmazott szankciókat kínai politikai személyiségek ellen.

A brit intézkedések között vagyoneszközök befagyasztása és beutazási tilalom is szerepel.

A pekingi kormány által pénteken bejelentett válaszlépések kilenc brit állampolgárt, köztük öt parlamenti képviselőt érintenek.

Köztük van Sir Iain Duncan Smith, aki 2001 és 2003 között - még ellenzékben - a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt.

A kínai kormány intézkedése alapján a szankciókkal sújtott brit állampolgárok nem utazhatnak be Kínába - beleértve Hongkongot és Makaót -, Kínában lévő vagyoneszközeiket Peking zárolja, emellett kínai állampolgároknak tilos üzleti kapcsolatok kialakítása az érintettekkel.

Sir Iain Duncan Smith az őt is érintő kínai szankcióintézkedésekre reagálva kijelentette: azoknak, akik szabadságban, jogállami keretek között élnek, fel kell emelniük szavukat azok érdekében, akik nem hallathatják hangjukat. "Ha ezzel magamra vonom Kína haragját, azt kitüntetésnek tekintem" - fogalmazott a brit konzervatív politikus.

Dominic Raab brit külügyminiszter - aki nincs a Kína által szankcionált brit állampolgárok között - a pekingi intézkedésre reagálva pénteken kijelentette: rendkívül sokatmondó, hogy miközben Nagy-Britannia a nemzetközi közösséggel együtt emberi jogi visszaélések elkövetői ellen hoz szankciókat, a kínai kormány az őt bírálókat bünteti.

Raab szerint ha Peking hitelesen cáfolni kívánja az emberi jogok Hszincsinagban elkövetett megsértéséről szóló beszámolókat, akkor meg kell engednie, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa korlátozás nélkül felkereshesse a térséget és kideríthesse, hogy mi az igazság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!