Jourová: a jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz az Európai Unió kezében

Külföld, 2020.09.22

A jövő héten bemutatandó jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz az Európai Unió kezében, amely segít abban, hogy összetettebb, átfogóbb képet lehessen kapni a jogállamiság helyzetéről a tagállamokban - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja kedden.

A cseh biztos a tagországok általános ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozója előtt nyilatkozott. Rámutatott, hogy a jelentés nemcsak felméri az esetleges negatív tendenciákat a jogállamiság, és különösen az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság és a korrupció elleni küzdelem terén, de segít abban is, hogy a "problémásnak vélt területeken" párbeszéd kezdődjön az Európai Unió és az adott tagállam között.

"A jelentésre mint megelőző eszközre már nagyon szüksége van az EU-nak" - húzta alá, hozzátéve, az értékelés ahhoz is hozzájárul, hogy a jogállamiság fontossága előtérbe kerüljön.

"Magyarország és Lengyelország tekintetében arra használjuk majd, hogy nyomást gyakoroljunk, s ezáltal javuljanak a jogállamiság körülményei e két tagállamban" - fogalmazott.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kiemelte: "sajnos nem tapasztalható javulás a jogállamiságot illetően sem Magyarországon, sem Lengyelországban, ami komoly aggodalomra ad okot".

Hozzátette: az Európai Bizottság kész részt venni az Európai Unió Tanácsában tartott meghallgatásokon, mivel nagyon fontos, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódjon mindkét ország esetében.

A szerdai tanácsülésen a miniszterek elősorban a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs előkészítését vitatják meg. Szó esik emellett a hetes cikkely szerinti eljárások aktuális állásáról is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!