Jóváhagyta a román kormány az új közoktatási és felsőoktatási törvény tervezetét

Külföld, 2023.03.29

Jóváhagyta a román kormány az egy hónapja közvitára bocsátott oktatási törvénytervezeteket: a közoktatás, valamint a felsőoktatás megszervezését és működését szabályozó jogszabályokat sürgősségi eljárással fogja megvitatni a parlament - jelentette be szerdán Ligia Deca oktatási miniszter.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormányülést követő tájékoztatón a tárcavezető elmondta: a sürgősségi eljárásnak megfelelően a tervezeteket a kétkamarás parlament összevont (a képviselőházi és szenátusi testületet is tömörítő) oktatási szakbizottsága fogja tárgyalni. Emlékeztett: a két tervezetet az államfő által meghirdetett Művelt Románia országprojekt részeként, többéves előkészítő munkával dolgozták ki, elfogadásuk szerepel az országos helyreállítási tervben.

A miniszter szerint diákközpontú jogszabályjavaslatokat dolgoztak ki, amelyek célja az oktatás színvonalának emelése, a funkcionális analfabetizmus felszámolása, az iskolaelhagyás csökkentése és mindenfajta iskolai szegregáció megszüntetése. Az elmúlt évek egymást követő válságaiból levont tanulságok is bekerültek a két törvénybe, például normalitássá válik a digitális oktatás az iskolákban, és a diákokat a tudatos médiafogyasztásra, az álhírek kiszűrésére vagy kiberbiztonsági alapismeretekre is tanítani fogják - részletezte a miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Deca megerősítette, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve kivették az oktatási kerettörvény tervezetéből a pedagógusok bérezésére vonatkozó részt, ezt a - szintén módosításra váró - közalkalmazotti bértörvény fogja szabályozni. A miniszter hozzátette: politikai egyetértés van a kormánykoalíció pártjai között arról, hogy a tanárok bérezése az országos átlagbértől indul.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a kormányülés elején azt hangsúlyozta, hogy az új tanügyi törvények elfogadása az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik mérföldköve, gyakorlatba ültetéséhez 3,6 milliárd eurós támogatást kap Románia az uniós finanszírozású helyreállítási alapból. Emlékeztetett arra is, hogy a tervezetek kidolgozásakor a kormány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió szakértőivel is konzultált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!