Júliusban csökkentek a fogyasztói árak Németországban

Külföld, 2020.08.13

Júliusban 0,1 százalékkal csökkentek éves bázison a fogyasztói árak Németországban, 2016 áprilisa óta első alkalommal csökkent az éves összevetésű fogyasztói árindex a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Az árucikkek júliusi, éves árcsökkenése 1,4 százalékos volt, jórészt az áfa csökkentésének köszönhetően, ami az energiaárak mérséklődését is fokozta, annak ellenére is, hogy a világpiaci olajárak emelkedtek júliusban.

Az energiaárak így a hetedik hónapban 6,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest a júniusi 6,2 százalékos éves árcsökkenés után. A fűtőolaj ára júliusban 31,3 százalékkal, az üzemanyagok ára 12,9 százalékkal csökkent éves bázison.

Az élelmiszerárak 1,2 százalékkal emelkedtek júliusban, szintén az áfacsökkentésnek köszönhetően kisebb mértékben a júniusi 4,4 százalékos növekedésnél. A gyümölcsök ára 7,8 százalékkal, a hústermékeké 5,4 százalékkal nőtt. Az áfa csökkentése alól kivételt képező dohányipari termékek ára 6,6 százalékkal emelkedett.

Energiaárak nélkül 0,8 százalék volt a júliusi infláció, energiaárak és élelmiszerárak nélkül pedig 0,7 százalék.

A szolgáltatások árában alig jelentkezett az áfacsökkentés hatása. A szolgáltatások ára 1,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a júniusi 1,4 százalékos növekedés után.

Az előző havihoz képest a végleges adatok alapján is az előzetessel megegyező 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban. Júniusban 0,6 százalék volt a havi áremelkedés.

Az energiaárak 0,7 százalékkal csökkentek havi bázison júliusban, a fűtőolaj ára 4,4 százalékkal csökkent, az üzemanyagoké viszont 1,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerárak 2,7 százalékkal csökkentek, ezen belül a gyümölcsöké 3,2 százalékkal, a zöldségeké 6,1 százalékkal, elsősorban szezonális okokból.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison 0,5 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 0,7 százalékos emelkedés után, éves bázison pedig nem változott (0,0 százalék) a júniusi 0,8 százalékos növekedés után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/08/PD20_305_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!