Júliusban emelkedett az euróövezeti infláció

Külföld, 2020.07.31

A vártnál nagyobb mértékben nőtt júliusban az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adatai szerint.

Júliusban, amikor már jelentős részben feloldották a járványvédelmi korlátozó intézkedéseket Európában, 0,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme az euróövezetben a júniusi 0,3 százalékról.

Elemzők alacsonyabb, 0,2 százalékos áremelkedést vártak júliusra.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos és élvezeti cikkek ára emelkedett éves összevetésben, 2 százalékkal a júniusi 3,2 százalék után, miközben az energiaárak 8,3 százalékkal csökkentek a júniusi 9,3 százalékos esést követően.

Az Európai Központi Bank (EKB) által inkább figyelemmel követett élelmiszer és energiaárak nélküli maginfláció 1,3 százalékra emelkedett éves szinten a júniusi 1,1 százalékról.

A végleges adatsort július közepén hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!