Júniusban már lassuló ütemben emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak Németországban

Külföld, 2022.08.15

Az előző havinál kisebb mértékben emelkedtek júniusban a mezőgazdasági termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint.

Júniusban 33,9 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak Németországban, de 1,9 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest.

Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban növekedtek az előző havinál kevésbé az éves összevetésű termelői árak a német mezőgazdaságban. Májusban még 35,6 százalékos, áprilisban pedig 40,0 százalékos volt az éves növekedés.

A növényi termékek termelői ára 35,7 százalékkal, az állati termékeké pedig 32,8 százalékkal nőtt júniusban éves bázison. Az előző hónapban, májusban magasabb volt a növekedési ütem, a növényi termékeknél 36,9 százalék, az állati termékeknél pedig 34,7 százalék.

A növényi termékek áremelkedése júniusban is elsősorban a gabonaáraknak volt köszönhető: 59,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Májusban az éves áremelkedés még 71,5 százalék volt. Júniusban a gabonaárak az előző hónaphoz képest 8,0 százalékkal csökkentek.

Az állati termékek között júniusban a tej ára 44,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban még 40,4 százalékkal állt felette. A tojás ára 28,2 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest, részben a megnövekedett energia-, szállítási és csomagolási költségek miatt.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/08/PD22_344_61211.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!