TV műsor

Kamala Harris továbbra sem utazik el a migránsválsággal küzdő déli határra

Külföld, 2021.04.15

Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2021. április 15., csütörtök (MTI) - Mexikóba és Guatemalába utazik a közeljövőben, de továbbra sem tervezi, hogy ellátogat az Egyesült Államok migránsválság által sújtott déli tagállamaiba - jelentette ki Kamala Harris amerikai alelnök újságíróknak a Fehér Házban.

"Az elnök Alejandro Mayorkas belbiztonsági minisztert kérte fel, hogy foglalkozzon a határon zajló eseményekkel. Nagyon keményen dolgozik az ügyön, és némi előrelépést is mutat" - fogalmazott Harris mielőtt egy virtuális kerekasztalbeszélgetésen vett részt az úgynevezett Északi-háromszög régió országainak (Salvador, Guatemala és Honduras) szakértőivel.

Az alelnököt számos kritika érte az elmúlt napokban azért, mert nem látogatott el a déli határhoz és nem tartott sajtótájékoztatót a migránsválsággal kapcsolatban, miközben Joe Biden amerikai elnök március 24-én őt bízta meg azzal, hogy legyen "a kormány erőfeszítéseinek vezetője" a déli határon bekövetkezett bevándorlási helyzet kezelésében. "Arra kértek fel, hogy a migrációt kiváltó problémákat kezeljem az Északi-háromszögben, hasonlóan, mint azt Joe Biden egykor alelnökként tette" - mondta Harris. Az alelnök arról is beszélt, hogy tárgyalt a mexikói és a guatemalai elnökkel és a tervek szerint hamarosan mindkét országba ellátogat.

Az elmúlt időszakban több republikánus politikus is - köztük például Ted Cruz texasi szenátor, vagy Steve Scalise louisianai képviselő -, elutazott a déli határhoz. Valamennyien egyértelműen a Biden-adminisztrációt okolták a kialakult problémákért és a Donald Trump volt republikánus elnök által bevezetett bevándorlási intézkedések visszaállítását követelték. Valamennyien sürgették az elnököt és az alelnököt, hogy személyesen győződjék meg a határon kialakult válágos helyzetről. "Biden elnök ezt ma le tudja állítani. Harris alelnöknek pedig le kell mennie a határra, és ezt saját magának kell megnéznie" - fogalmazott Steve Scalise.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) adatai szerint soha nem érkezett annyi, kísérő nélküli gyerek a határhoz, mint az elmúlt hónapban, szám szerint 18 890-an, vagyis kétszer többen, mint februárban. Az amerikai határőrök a múlt hónapban 172 331 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határon, s ez 70,6 százalékkal több a februári 101 028-hoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!