TV műsor

Kamatot emelt az orosz jegybank

Külföld, 2021.03.19

Meglepetésre kamatot emelt Oroszország központi bankja pénteken.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa 25 bázisponttal, 4,50 százalékra húzta fel az alapkamatot az inflációs és a geopolitikai kockázatok fokozódásának közepette, és jelezte, hogy további kamatemelés várható.

Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület még nem változtat a kamatszinten, hanem áprilisban vagy nyáron kezdi el a monetáris politika normalizálását.

A döntés kihirdetése után a rubel közel 1 százalékkal erősödött a dollárral és az euróval szemben is, megtörve az előző három nap gyengülő trendjét.

A feltörekvő gazdaságok közül Brazília és Törökország központi bankja is kamatemelést hajtott végre a héten, ráadásul a vártnál is jóval nagyobb mértékűt, hogy felvegye a küzdelmet az infláció erősödésével.

Legutóbb 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést az orosz jegybank, akkor ugyancsak 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.

Az igazgatótanács legközelebb április 23-án tart kamatdöntő ülést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!