Kambodzsa elveszítette vámmentes hozzáférését az uniós piachoz

Külföld, 2020.08.12

Az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggályok miatt Kambodzsa elveszítette vámmentes hozzáférését az uniós piachoz - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Phil Hogan kereskedelempolitikáért felelős biztos tájékoztatása szerint az Európai Unió szerdától visszavonja a Kambodzsa számára az uniós piachoz biztosított vám- és kvótamentes hozzáférést. Ezzel átmenetileg felfüggeszti a kelet-ázsiai ország által eddig élvezett, a legkevésbé fejlett országoknak szóló, úgynevezett "fegyver kivételével mindent" (EBA) elnevezésű uniós kereskedelmi rendelkezés értelmében járó preferenciális hozzáférés biztosította jogokat. Ennek oka, hogy az országban súlyos és rendszerszintű problémák állnak fenn az emberi jogok tekintetében.

Az unió az intézkedés alkalmazása mellet készen áll arra, hogy Kambodzsával párbeszédet folytasson a szükséges reformokról - közölte. A szerdától életbe lépett határozat értelmében Kambodzsa tipikus exporttermékeinek egy részére, például a ruházati cikkekre, lábbelikre és utazási cikkekre alkalmazandók lesznek az európai uniós vámok.

Az uniós biztos hozzátette: az EU tisztában van azzal, hogy a koronavírus okozta világjárvány jelentős hatást gyakorol Kambodzsa gazdaságára és foglalkoztatási helyzetére, ezért készen áll arra, hogy támogassa az országot a válság elleni küzdelemben. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy eltekintene attól, hogy Kambodzsában sürgősen biztosítani kell az emberi jogok és a munkavállalói jogok tiszteletben tartását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!