TV műsor

Katalán válság - A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt függetlenségi politikusokat

Külföld, 2021.06.21

A spanyol kormány várhatóan kegyelemben részesíti az elítélt katalán függetlenségi politikusokat - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök egy barcelonai konferencián hétfőn.

"A kormány úgy döntött, hogy utat nyit a megbékélés, az egymásra találás felé. Hisszük, hogy ez a kegyelmi intézkedés megnyitja ezt az utat. Mindannyiunknak lehetőséget biztosít az újrakezdésre és arra, hogy ezúttal jobban csináljuk" - fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, a kabinet keddi ülésén tesz javaslatot arra, hogy a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt elítélt katalán függetlenségi politikusok kegyelmet kapjanak.

A spanyol legfelsőbb bíróság 2019 októberében kilenc katalán függetlenségi vezetőt talált bűnösnek zendülés bűncselekményében, és 9-től 13 évig tartó szabadságvesztésre ítélte őket. Négyen közülük hűtlen kezelés miatt is börtönbüntetésüket töltik.

"Meggyőződésem, hogy az egyetértés és az együttélés üzenete kiengedni a börtönből ezeket az embereket, akik katalánok ezreit képviselik" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy "közhasznú" döntésről van szó, amely nem csupán a kilenc politikusnak, hanem a katalán és a spanyol társadalomnak is kedvez.

Pedro Sánchez beszélt arról, hogy tiszteletben tartja azok indokait is, akik ellenzik a kegyelem megadását, de véleménye szerint "a politikai döntések mérlegén a jövőnek többet kell számítani mint a múltnak".

A spanyol kormányfő bejelentését a konferencia helyszínén függetlenséget kiáltva, katalán függetlenségi zászlót feltartva zavarta meg két aktivista. Az épület bejáratával szemben mintegy háromszáz szeparatista tüntető gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak a miniszterelnök jelenléte ellen a katalán fővárosban. "Se kegyelem, se amnesztia, függetlenség" - írták az egyik transzparensre.

Pere Aragonés függetlenségpárti katalán elnök a kegyelemről szóló bejelentést az első lépésnek nevezte, amelyet véleménye szerint teljes amnesztiának, majd egy katalán önrendelkezési népszavazásnak kell követnie.

Pablo Casado, a legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke szerint a kormány azzal, hogy kegyelemben részesíti a katalán politikusokat "átadja Spanyolországot a nacionalistáknak".

A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!