Katalán válság - A volt katalán elnök felháborítónak nevezte a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői döntését

Külföld, 2019.10.14

Carles Puigdemont volt katalán elnök hétfőn közzétett Twitter-üzenetében felháborítónak nevezte a spanyol legfelsőbb bíróság "összesen 100 év börtönt jelentő" ítéletét, amely zendülés miatt vele együtt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre, azt követően pedig ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a volt katalán elnök ellen a spanyol legfelsőbb bíróság.

Puigdemont üzenetében hangsúlyozta: eljött az ideje a cselekvésnek. "Fiaink és lányaink jövőjéért", a demokráciaért, Európáért és Katalóniáért" - fogalmazott.

A volt katalán vezető szerint a döntés - ahogy az Európai Bizottság legutóbbi jogállamiság helyzetét vizsgáló jelentése is - azt bizonyítja, hogy Spanyolország "távol áll a demokráciától" olyan kérdéseket tekintve, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy az alapvető értékek védelme.

"A valóság szégyenletes, Spanyolország a sor végén kullog" - írta. Szabadságot a politikai foglyoknak! - hangoztatta végül a katalán politikus.

Jan Jambon belga belügyminiszter Twitter-üzenetben reagált a spanyol bírósági döntésre. Véleménye szerint a katalán politikusokkal szemben hozott határozat "aránytalan". A politikai konfliktust a tárgyalóasztal körül zajló párbeszéd útján kell megoldani - tette hozzá.

Carles Puigdemont és egykori kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja az eljárásban nem ült a vádlottak padján, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust. A belga bíróság akkor a kérelem szabálytalanságára hivatkozott, míg a német bíróság a vádpontok közül nem látta megalapozottnak a lázadás bűncselekményét, és csak hűtlen kezelés miatt adta volna át a politikust a spanyol hatóságoknak.

Katalónia vezetése a 2017. október eleji, spanyol alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította a tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik azóta Brüsszelben élnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!