Katalán válság - Az EP megszüntette Orial Junqueras volt katalán alelnök képviselői mandátumát

Külföld, 2020.01.10

Megszüntette Orial Junqueras volt katalán elnökhelyettes képviselői mandátumát az Európai Parlament (EP) - jelentette be David Sassoli, a testület elnöke pénteken.

Figyelembe véve a spanyol választási bizottság és legfelsőbb bíróság határozatait, Oriol Junqueras megbízatása 2020. január 3-án megszűnt az Európai Parlamentben. Az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata alapján az EP köteles haladéktalanul tudomásul venni a tagállamok igazságügyi hatóságainak végleges határozatait - írták a kiadott sajtóközleményben.

Sassoli emellett felszólította a spanyol hatóságokat, hogy mielőbb közöljék a Junquerast váltó új képviselő nevét.

A spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy nem ismeri el a katalán vezető EP-képviselőségével járó mentelmi jogot, nem helyezi őt szabadlábra. Az indoklás szerint a politikus bebörtönzését maga után vonó ítélet a mentelmi jog visszavonásával jár attól függetlenül, hogy decemberben az Európai Bíróság ezzel ellentétesen döntött.

Az Európai Bíróság decemberben kimondta, hogy a tavaly májusban EP-képviselőnek választott Junqueras mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben szabadságvesztésre ítélte a spanyol legfelsőbb bíróság. Két politikustársának, Carles Puigdemont volt katalán elnöknek és Anton Comín egykori egészségügyi miniszternek is mentelmi jogot ítéltek meg, így a Belgiumban tartózkodó politikusok kiadatásával kapcsolatos bírósági eljárást felfüggesztették, és ők hétfőn elfoglalhatják helyüket az Európai Parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!