Katalán válság - Még ebben a hónapban megindulnak a tárgyalások a spanyol és katalán kormány között

Külföld, 2020.02.06

Még ebben a hónapban megindulnak a tárgyalások a spanyol és a katalán kormány között azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust - jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Barcelonában csütörtökön, miután tárgyalt Quim Torra katalán elnökkel.

A kormányfő sajnálatosnak nevezte az elmúlt évtizedet jellemző konfliktusokat és nézeteltéréseket jellemezték, amelyekkel "senki sem nyert, viszont mindenki veszített".

A párbeszéd új útjára van szükség és a megegyezést kell keresni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez az út hosszú lesz és nem könnyű, a felektől pedig türelmet, elszántságot és nagylelkűséget követel.

Pedro Sánchez kifejtette: továbbra is az alkotmányba foglalt katalán autonómia fenntartása mellett áll, mert úgy véli, hogy ez forrasztja össze leginkább a katalánokat és képviseli legjobban a térség sokszínűségét.

A spanyol miniszterelnök a megbeszélésen 44 pontos javaslatcsomagot adott át a katalán elnöknek, amely a politikai együttműködés mellett kitér szociálpolitikai intézkedésekre, közszolgáltatások javítására, valamint infrastruktúra-fejlesztésre is.

A találkozót követően Quim Torra kiemelte: a kormányközi kerekasztalnak foglalkoznia kell "a probléma gyökerét" jelentő kérdésekkel. Ide sorolta az önrendelkezési referendum megtartását, a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését.

"Hamis ígéretek, hamis elvárások" helyett megoldást akarnak - jelentette ki, megjegyezve, hogy nincs vesztegetni való idő.

Pedro Sánchez 2007 óta az első spanyol kormányfő, akit a katalán kormányzati palotában fogadott az autonóm tartomány vezetője.

A rendőrség az esemény előtt órákkal lezárta a belvárosi épület környékét, így katalán a függetlenségpárti tüntetők az egyik szomszédos utcában gyülekezhettek, ahol kiabálva követelték a börtönbüntetésüket töltő szeparatista politikusok elengedését.

A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy egy hónapja a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) párt, amely a katalán kormánykoalíció tagja.

Pedro Sánchez kétnapos katalán látogatása során találkozik mások mellett Ada Colau barcelonai polgármesterrel, szakszervezeti és munkáltatói érdekképviseleti vezetőkkel is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!