Katalán válság - Rövid időre őrizetbe vettek két függetlenségpárti katalán politikust Belgiumban

Külföld, 2019.11.08

A spanyol hatóságok elfogatóparancsa alapján rövid időre őrizetbe vettek két függetlenségpárti katalán politikust Belgiumban, majd szabadon bocsátották őket azzal a feltétellel, hogy bírósági meghallgatásukig nem hagyják el az országot - közölte pénteken a helyi ügyészség.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kormányának két egykori tagja, Lluis Puig és Toni Comín csütörtökön önként megjelent a rendőrségen, és ott őrizetbe vették őket, hivatalos tájékoztatást adva számukra az ellenük kiadott elfogatóparancsról.

"L. Puig és T. Comín nem egyeztek bele abba, hogy kiadják őket Spanyolországnak" - tájékoztatott a belga szövetségi vádhatóság.

A Puigdemonthoz hasonlóan Brüsszelben élő két férfit később meghallgatta a bíróság, majd szabadon távozhattak azzal a feltétellel, hogy a jövő héten esedékes újabb meghallgatásukig nem hagyják el az országot, és mindig elérhetőek lesznek.

A hatóságok november 15-én határoznak arról, hogy kiadják-e az érintetteket. Puigdemont esetében erről várhatóan december 16-án születik döntés.

A spanyol legfelsőbb bíróság októberben 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségpárti vezetőt zendülés miatt a két évvel ezelőtt Katalóniában alkotmányellenesen megrendezett népszavazással összefüggésben.

Többek ellen ennek alapján európai elfogatóparancsot adtak ki, az azonban nem vehető biztosra, hogy ezeknek eleget is tesznek-e végül például a belga szervek, tavaly ugyanis megtagadták a három férfi kiadását.

Katalónia vezetése a 2017 októberi referendumot követően egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét. A spanyol hatóságok lázadás, hűtlen kezelés, illetve más bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!