Katalán válság - Ügyvédeik szerint a függetlenségi vezetők alapvetői jogait sérti a bírósági eljárás

Külföld, 2019.02.12

A katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők alapvető jogainak megsértését rótták fel védőügyvédeik a legfelsőbb bíróságon a kedden kezdődött per első tárgyalási napján Madridban.

"Minden alkotmányos jogot korlátoztak ebben a folyamatban" - jelentette ki Andreu Van den Eynde, aki a tizenkét vádlott közül Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettest, valamint Raül Romevát, a katalán kormány egykori külügyi tanácsosát képviseli.

Az ügyvéd szerint az eljárás "támadás a politikai véleménykülönbségek", továbbá az olyan alapvető jogok ellen mint az ideológiai szabadság, a szólásszabadság, illetve a tiltakozáshoz való jog, amelyeket "kriminalizálnak" ebben a "politikai perben".

Mint mondta, a bírósági eljárás célja, hogy a volt kormánytagokat eltávolítsa a "politikai arénából". Egy politikai problémát nem a büntetőjoggal kell megoldani - hangsúlyozta.

A védő kifogásolta, hogy a bíróság több, általuk benyújtott bizonyítékot elutasított, ezért követelte nemzetközi megfigyelők részvételét a perben.

"Bírák legyenek, ne a haza megmentői" - szólt a hét tagú bírói testülethez Jordi Pina védőügyvéd, aki három vádlottat is képvisel az eljárásban, hangot adva azon véleményének miszerint a bíróság nem pártatlan.

Újból kérvényezte, hogy ügyfelei katalán nyelven tehessenek vallomást szinkrontolmácsolás mellett, amelyet a bíróság korábban a megfelelő eszközök hiányára hivatkozva utasított el.

Megismételte továbbá azt a kérését is, hogy a bíróság tanúként idézze be VI. Fülöp spanyol királyt, és engedélyezzék Carles Puigdemont volt katalán elnök meghallgatását is videókonferencián keresztül Brüsszelből.

Ana Bernaola ügyvéd az eljárás felfüggesztésére tett javaslatot arra hivatkozva, hogy nem volt hozzáférésük minden egyes bizonyítékhoz, ami sérti a védelemhez való jogot.

Az ügyvédek tiltakoztak továbbá ügyfeleik előzetes letartóztatása miatt, amely ellen eddig hiába fellebbeztek már több alkalommal is.

A tizenkét vádlott ügyvédeinek meghallgatására a bíróság a tervek szerint két tárgyalási napot szán, hogy tisztázhassák a perrel kapcsolatos vitás kérdéseket.

Ezt követően kezdődik a vádlottak vallomástétele, elsőként Oriol Junqueras, volt elnökhelyettessel, akire a legmagasabb büntetés, 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

A vádlottak közül kilencen vannak előzetes letartóztatásban, többen 2017 októbere óta. Börtönbe vonulásuk óta most először, a tárgyalóteremben lehetett őket nyilvánosan látni. Vannak köztük, akiket láthatóan megviselt fizikailag az elmúlt időszak, lefogytak, idősebbnek tűnnek.

A bírósági tárgyalás az előzetes tervek szerint három hónapig tart majd, heti három tárgyalási napon, ezalatt mintegy 600 tanút kívánnak meghallgatni, köztük például Mariano Rajoyt, aki 2018. június 1-ig volt Spanyolország miniszterelnöke.

A per rendkívüli érdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések közepette vette kezdetét. Több mint 600 újságíró akkreditáltatta magát mintegy 170 belföldi és nemzetközi sajtóorgánumtól.

Engedély nélkül a rendőrség senkit nem enged a legfelsőbb bíróság épületének közelébe a tárgyalási napokon. Korlátozták a forgalmat a környéken, és nem engedélyeznek semmilyen tüntetést sem a bíróság előtt.

A per ellen tiltakozók ezért az egyik közeli mellékutcában gyűlthettek össze a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti politikai civil szervezet felhívására, tömegesen.

"Dönteni nem bűncselekmény" - feliratú molinójuk mögött a tárgyalást megelőzően felsorakoztak a vádlottak családtagjai Quim Torra katalán elnökkel egyetemben.

Velük szemben, az utca túloldalán spanyol zászlót lengető, az ország egységét hirdető, a bírósági eljárást támogató tüntetők vonultak fel.

Megjelentek szélsőjobboldali szervezetek tüntetői is, akik végül a rendőrség felszólítására távoztak.

Katalóniában utcai megmozdulások egész sora vette kezdetét már kora reggel; először tüntetők csoportjai akadályozták a forgalmat több közúton, ez egyik autópályán pedig autógumikat gyújtott fel a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szeparatista csoport.

Délben a parlament, a városháza, valamint több hivatalos intézmény épülete előtt is tiltakoztak, voltak, akik munkahelyükön tíz perces sztrájkot tartottak ugyanebben az időben. Kora délután diákok vonultak fel a belvárosban a vádlottak szabadon engedését követelve.

A tizenkét vádlott a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt állt bíróság elé.

Carles Puigdemont leváltott elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagja ebben az eljárásban nem ült a vádlottak padjára, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. Spanyolországban viszont elfogatóparancs van érvényben ellenük, így haza sem térhetnek.

Puigdemont kedden Berlinben tartott sajtótájékoztatót, ahol a spanyol demokrácia "stressz-tesztjének" nevezte a most kezdődő pert, amelynek véleménye szerint sosem lett volna szabad elkezdődnie, és amely csak felmentéssel végződhet.

A vádlottak védőügyvédei korábban már közölték: ha védenceiket végül elítélik, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!