Katonai tiszteletadással emlékeztek meg Fülöp hercegről

Külföld, 2021.04.10

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg szombaton Fülöp edinburghi hercegről, a brit uralkodó férjéről, aki előző nap hunyt el életének századik évében. A Buckingham-palota nem sokkal később bejelentette, hogy Fülöp herceget jövő szombaton, családtagjainak jelenlétében helyezik örök nyugalomra.

Fülöp herceg Tüzérségi egységek az Egyesült Királyság több városában, valamint Gibraltáron 41 díszlövéssel adóztak a herceg emlékének.

Ugyanebben az időben a brit királyi haditengerészet két hajója, a Diamond romboló és a Montrose fregatt a tengeren adott le 41 lövést, megemlékezve egyben arról is, hogy Fülöp herceg a második világháború idején a haditengerészet aktív állományú tisztjeként a földközi-tengeri hadműveletek több döntő fontosságú ütközetében részt vett.

Jóllehet házasságkötése után Fülöp leszerelt, magas haditengerészeti rendfokozatait élete végéig megtartotta.

A tüzérségi egységek és a hajók összehangoltan, egyszerre adtak le percenként egy-egy lövést.

A ceremoniális esemény központi helyszíne a brit hadsereg londoni helyőrsége, a Woolwich Barracks volt, ahol ugyanazokat az ágyúkat használták, amelyek II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-ben tartott esküvőjén, majd az uralkodó 1953-ban lezajlott koronázási ünnepségén is díszlövésekkel köszöntötték az újonnan egybekelt házaspárt, illetve a frissen koronázott fiatal királynőt.

London és Gibraltár mellett a skót és a walesi fővárosban, Edinburghban és Cardiffban, valamint a brit királyi család észak-írországi rezidenciája, Hillsborough Castle parkjában is tüzérségi díszlövésekkel emlékeztek meg Fülöp hercegről, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét.

A herceg halálának hírére a politikai pártok felfüggesztették a jövő hónapban esedékes helyhatósági választások kampányát.

Május 6-án Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi, Londonban városházi és polgármester-választásokat tartanak.

Az edinburghi herceg temetésének részleteit szombat este ismertette a Buckingham-palota.

A királyi család első számú londoni rezidenciájának és hivatalának szóvivője közölte: Fülöptől április 17-én, jövő szombaton, brit idő szerint 15 órakor - közép-európai idő szerint 16 órakor - vesznek végső búcsút a London nyugati határában lévő windsori kastély Szent György-kápolnájában.

A búcsúszertartást a palota beszámolója szerint a koronavírus-járvány megfékezést célzó kormányrendeletek figyelembevételével tartják. Ennek megfelelően a ceremónia nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, de a szertartást a televízió közvetíti.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete, a College of Arms már a temetés hivatalos terveinek szombati bejelentése előtt jelezte, hogy Fülöp hercegtől - kívánságának megfelelően - nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút.

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő nagy-britanniai korlátozások alapján a temetési szertartásokon legfeljebb harmincan vehetnek részt, és udvari források jelezték, hogy a királyi család sem kíván kivételezést e rendelkezés hatálya alól.

A Buckingham-palota szóvivője közölte: a királyi család azt kéri, hogy akik szeretnék leróni kegyeletüket az edinburghi herceg emléke előtt, ezt a lehető legbiztonságosabb módon tegyék, ne gyűljenek össze nagy számban a windsori kastélynál vagy a Buckingham-palotánál, ehelyett nyújtsanak adományokat a herceg által egykori támogatott jótékonysági szervezeteknek.

A nagy-britanniai középületeken a temetés utáni napon reggel 8 óráig félárbocra eresztett brit zászlók lobognak.

Fülöp herceg búcsúztatására hazautazik Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a királynő és Fülöp unokája, aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként rá háruló feladatok ellátásával és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött.

Harry felesége, Meghan Markle, aki a házaspár második gyermekével várandós, orvosai tanácsára várhatóan nem tart férjével.
(MTI)

Címkék

Fülöp herceg
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!