Kazah tüntetések - Az EP állásfoglalásban ítélte el az emberi jogok megsértését Kazahsztánban

Külföld, 2022.01.20

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el Kazahsztánnal kapcsolatban, amelyben elítélte az emberi jogok megsértését és a január 2-án tartott békés tüntetéseket követően kirobbant erőszakos cselekményeket - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Kazahsztánban az üzemanyag árának meredek emelkedése miatt robbant ki kormányellenes tüntetéshullám január elején, a megmozdulások sokak halálával járó erőszakba torkollott.

Az EP 589 szavazattal, 35 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában felszólította a kazah kormányt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, továbbá azonnal engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket és aktivistákat.

Az EP-képviselők elítélték Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerintük uszító retorikáját, különösen azt, hogy az elnök a tüntetőket "terroristának" nevezte. Az EP arra szólította fel a kazah hatóságokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy a terrorizmus "kifejezés túlságosan tág értelmezése alapján" emeljenek vádat bárki ellen, és tegyenek különbséget a békés tüntetők és azok között, akik erőszakot alkalmaztak, és ezzel a nemzetközi normák szerint bűncselekményeket követtek el.

Az uniós parlament "megfelelő nemzetközi vizsgálatot" vár a kazah nép ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban, és arra szólította fel a kazah kormányt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt hozzon létre állandó munkacsoportot annak felderítésére, hogy a zavargások külföldi beavatkozás vagy belső hatalmi harcok eredményei-e, és kezelje azok kiváltó okát.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az előre ítélkezés helyett meg kell adni a lehetőséget, hogy országon belül vizsgálják ki, mi vezetett az eszkalációhoz és a 225 halálesethez.

Emlékeztetett: a kazah hatóságok már elindították a hivatalos nemzetbiztonsági nyomozást, ezért - szavai szerint - tiszteletlenség egy néhány óra alatt összerakott határozat formájában elhamarkodott kijelentéseket tenni, egy hatalmas utat megtett országot megítélni.

"Történtek jogsértések, az erőszakos cselekmények elkövetőit el kell ítélni, de minden országnak megvan a joga, hogy a belső konfliktusait maga rendezze. Ezért meg kell várni a kazah vizsgálat végét" - fogalmazott.

A politikus kijelentette: az Európai Unió térségbeli érdekeit csakis a destabilizációt elkerülő, párbeszéden alapuló stratégia szolgálja. Kazahsztán a térség egyik legjelentősebb országa, melynek békéje a térség stabilitását szavatolja. A tüntetéssorozat nem hasonlítható össze az arab tavasszal - tette hozzá Hölvényi György.

Az EP csütörtökön további két, emberi jogokkal foglalkozó állásfoglalást fogadott el. A hongkongi helyzettel foglalkozóban a 2022-es pekingi téli olimpia diplomáciai és politikai bojkottjára szólítottak fel, a Szudánnal kapcsolatos jelentésben pedig a polgári kormányzásról szóló tárgyalásokat sürgettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!