Kelemen Hunor: a politikai pártok nem eshetnek a szélsőségesség csapdájába

Külföld, 2023.10.20

A politikai pártok nem eshetnek a szélsőségesség csapdájába a jövő évi választási évben, amikor négy választást tartanak Romániában - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke pénteken Nagyváradon.

Az erdélyi magyar érdekképviselet vezetője emlékeztetett, hogy jövőre választási szuperév lesz Romániában, amikor fél év alatt négy választást tartanak, és az egész esztendő a kampány jegyében fog telni.

Hangsúlyozta: a 2024-es választásoknak nagyobb a tétje a következő négy évre szóló mandátumelosztásnál, legalább egy évtizedre meghatározzák az irányvonalat, amelyen az ország haladni fog. Rámutatott: ez egy olyan évtized lesz, amikor átalakul a politikai világrend, amit már az ukrajnai és izraeli háború is jelez.

Az RMDSZ elnöke szerint ebben a kontextusban a politikai pártoknak kötelessége egy hihető víziót felmutatni az ország jövőjére vonatkozóan, és megakadályozni a többi román párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) további felemelkedését.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a demokratikus erőknek - függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldaliak - politikai "egészségügyi kordont" kellene vonniuk az AUR köré, és e szervezetet helyi szinten sem lenne szabad tárgyalni hívni, ahogy azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei elnöke, Ciprian Dobre tette kedden Marosvásárhelyen.

"A legnagyobb tévedés azt hinni, hogy erősebb és megbecsültebb leszel, ha az AUR-ral szövetkezel" - figyelmeztetett Kelemen Hunor. Mint mondta, meggyőződése, hogy a román politikai vezetők többsége tudatában van ennek. Ezért nem lehetett például bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, mivel egyik ellenzéki párt sem akarta az AUR-ral közösen aláírni. Országos szinten tehát megvan az elhatárolódás a román pártok részéről, de ennek helyi szinten is működnie kell, és a politikai üzenetekben, akciókban is meg kell mutatkoznia - mutatott rá az RMDSZ elnöke a Cseke Attila szenátorral közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy a román pártoknak nem lenne szabad versenyre kelniük az AUR-ral, hiszen ahhoz az ő pályáján kellene haladni, ami akár "halálos balesethez" is vezethet - fogalmazott jelképesen az RMDSZ elnöke.

A választások tétjéről szólva elmondta: az RMDSZ számára fontos, hogy minden egyes intézményben jelen legyen, ahol hallatni tudja a hangját az Európai Parlamenttől az önkormányzatokig, a román parlamentig. Ehhez pedig arra van szükség, hogy jövőre a romániai magyar választók 85-87 százaléka az RMDSZ-re szavazzon, az érdekvédelmi szervezet számára ez lenne a "teljesítmény" - összegzett a politikus.

Kelemen Hunor pénteken az RMDSZ Bihar megyei szervezetének képviselőivel találkozik Nagyváradon, és a jövő évi választási stratégiáról egyeztet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!