Kelemen Hunor a román vezetők fellépését sürgeti egy magyarsága miatt bántalmazott 15 éves sportoló ügyében

Külföld, 2024.04.05

A román állami vezetők fellépését és a felelősök megbüntetését sürgette Kelemen Hunor pénteken egy magyarsága miatt bántalmazott és megalázott 15 éves sportoló ügyében.

"Eddig és ne tovább" - jelentette ki az RMDSZ elnöke pénteken közösségi oldalán közzétett videóüzenetében, arra reagálva, hogy egy 15 éves lugosi tornászt román társai brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban, "csak azért mert magyar".

"A bántalmazott fiút kikötözték, kopaszra nyírták, megverték, alkoholt itattak vele, és hamut szórtak a fejére, szexuális játékokat mímeltek vele" - részletezte Kelemen Hunor. Mint mondta: apaként, a magyar közösség vezetőjeként elfogadhatatlannak, "vérlázítónak" tartja azt, ami a 15 éves lugosi magyar fiúval történt az edzőtáborban.

Úgy értékelte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, illetve az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést.

Az RMDSZ elnöke felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, mert "ezt nem lehet szó nélkül, illetve következmények nélkül hagyni, a magyarellenességet vissza kell szorítani". Mint mondta: az államfőtől, a miniszterelnöktől, a belügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől vár "nagyon gyorsan" reagálást, a tornászszövetség országos vezetőségétől pedig a történtek kivizsgálását.

Kelemen Hunor az RMDSZ és a saját nevében sajnálatát fejezte ki a bántalmazott fiúnak és családjának, illetve segítséget ígért a jóvátételhez.

A román ifjúsági tornászválogatott resicabányai edzőtáborában történt esetet a Prosport sportújság tárta a nyilvánosság elé csütörtökön. A lap szerint a 15 éves magyar nemzetiségű fiút két társa bántalmazta, kínzása közben pedig "ungure"-nak ("te magyar!") szólították. A Prosport szerint a tornászszövetség - a sértett apjának állítólagos hozzájárulásával - el akarta tussolni az ügyet, amit a lap "égbekiáltónak" nevezett, egy olyan esetben, "amikor az ifiválogatott edzőtáborában az ország egyik sportreménységét megkínozzák és etnikai diszkriminációnak vetik alá".

A Prosport pénteki beszámolója szerint Elisabeta Lipa, a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője hivatalos átiratban szólította fel a tornászszövetséget a resicabányai súlyos incidens kivizsgálására.

A resicabányai városi rendőrség (feljelentés híján) hivatalból indított kivizsgálást azoknak a sajtóértesüléseknek az ügyében, amelyek szerint egy resicabányai edzőtáborban egy kiskorú ütlegelést és más bántalmazást szenvedett el, illetve megfosztották őt személyi szabadságától - közölte pénteken a Krassó-Szörény megyei rendőrkapitányság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!