Képviselet nélkül hagyták az RMDSZ-t koalíciós partnerei az energetikai szabályozó hatóság vezetőségében

Külföld, 2023.04.19

Képviselet nélkül hagyták a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) az energetikai szabályozó hatóság (ANRE) vezetőségében bukaresti kormánykoalíciós partnerei: a hatóság elnökévé a Nemzeti Liberális Párt (PNL), alelnökeivé pedig a PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy-egy jelöltjét választotta szerdán a kétkamarás parlament együttes ülése, így az RMDSZ által támogatott eddigi alelnök, Nagy-Bege Zoltán kiszorult a vezetőségből.

Az RMDSZ törvényhozói nem vettek részt az ANRE tisztségviselőinek megválasztásában tiltakozásképpen amiatt, hogy a román kormánypártok nem tartanak igényt az RMDSZ szakemberének munkájára. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint - az ANRE-nél több mint másfél évtizede különböző tisztségeket betöltő, 2017 óta alelnökként tevékenykedő - Nagy-Bege Zoltán személyében egy hozzáértő, és bátor vezetőt állítottak félre, aki a legnehezebb időszakban, az energiaválság közepette a médiaszereplést kerülő ANRE-elnök helyett a hatóság egyedüli kommunikátora maradt.

Az RMDSZ politikusa leszögezte, hogy az ANRE-tisztségek körüli vita nem érinti a koalíció működését, a román média viszont úgy értékelte, hogy a mostani nézeteltérés előrevetítheti a koalíciós partnerek viszonyulását az RMDSZ-hez a közelgő kormányfőcsere és kormányátalakítás során, amelyben még 2021 novemberében egyeztek meg a koalíciós pártok.

A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint ugyanis a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget. A 16 hónapja beiktatott Nicolae Ciuca liberális miniszterelnöknek ezért másfél év után - elvileg május végén - át kell adnia a helyét a szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltjének, Marcel Ciolacu PSD-elnöknek, aki jelenleg a képviselőház elnöki tisztét tölti be.

A kormányfőváltáson kívül több miniszteri poszton is "politikai vetésforgót" irányoz elő a koalíciós megállapodás, ezért a bukaresti média arra számít, hogy gyakorlatilag minden kormányzati tisztségnél újrakezdődik az osztozkodás. Mivel a két nagy román pártnak az RMDSZ nélkül is kényelmes többsége van a törvényhozásban, egyes elemzők szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem miatt csorbulhat a magyar érdekszövetség kormányzati súlya, vagy akár kormányzati részvétele is áldozatul eshet.

A PNL elnöki tisztségét is betöltő Nicolae Ciuca kormányfő szerdán az ANRE-vezetőség körüli koalíciós nézeteltérések kapcsán újságírói kérdésre válaszolva jelezte: a liberálisok meg akarják vizsgálni, "vajon nincs-e a parlamenti súlyához képest túl sok képviselője az RMDSZ-nek a minisztériumok és kormányzati intézmények szintjén".

A parlamenti helyek hét százalékával rendelkező RMDSZ-nek három minisztere és egy miniszterelnök-helyettese van a Nicolae Ciuca vezette 21 tagú bukaresti kormányban. A PSD a törvényhozási mandátumok 33 százalékával, míg a PNL a parlamenti helyek 25 százalékával rendelkezik.

A parlamenti arányokon kívül Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a miniszteri tárcák elosztásánál 2021-ben azt a politikai elvet is figyelembe vették, hogy az RMDSZ egy nemzeti közösséget képvisel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!