Képviselőjelölt-aspiránsok számára hirdetett meg versenyt a Kreml

Külföld, 2020.02.25

    Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2020. február 25., kedd (MTI) - Versenyt hirdetett meg az orosz parlament alsó- és felsőházába és a regionális parlamentekbe bekerülni szándékozók számára kedden a Kreml.

Szergej Kirijenko, az elnöki apparátus helyettes vezetője kijelentette, hogy a Ligyeri Rosszii (Oroszország Vezetői) elnevezésű vetélkedőre jelentkezők számára ezúttal nem kötelező előírás a vezetői tapasztalat. A versenyre 21-55 éves, büntetlen előéletű személyek jelentkezését várják március 16-ig. Az orosz állampolgárság nem, csak az orosznyelv-tudás kötelező.

Rámutatott, hogy mivel választott tisztségekről van szó, a Kreml legfeljebb "a legjobbakat tudja kiválogatni" a jelöltaspiránsok közül. A májusban kihirdetendő 70-80 győztest a társadalom szempontjából jelentőséggel bíró eredményeik, a társadalmi és politikai motivációik, valamint a szakételmük alapján fogják kiválasztani.

A legjobbak továbbképzést kapnak majd az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia (RANHiGSZ) államigazgatási főiskolája és a Szenyezs vezetőképző műhely, valamint orosz szenátorok és képviselők bevonásával.

Oroszországban jövőre választást tartanak a parlament alsóházába. Annak, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt - amelynek népszerűsége az elmúlt években megcsappant - meg tudja-e őrizni minősített és alkotmányozó többségét, kulcsszerepe lesz a 2024-ben esedékes hatalmi átmenetben. Vlagyimir Putyin elnöknek ebben az évben fog lejárni az elnöki mandátuma és erre a posztra többé nem jelöltetheti majd magát.

Az eddig 2017-ben és 2019-ben megrendezett, kinyilvánítottan a társadalmi felemelkedés lehetőségét kínáló Ligyeri Rosszii káderutánpótlási vetélkedő keretében a végrehajtó hatalom számára válogattak alkalmas utánpótlást. Az első évben csaknem 200 ezren jelentkeztek, közülük 103-at nyilvánítottak győztesnek. 67-en kinevezést kaptak állami tisztségekre; ketten kormányzók négyen pedig miniszterhelyettesek lettek. Tavaly 104 embert nyilvánítottak győztesnek.

A Kreml emellett "a jövő kormányzóinak iskolája" címmel tréningeket tart az egyebek között a vezetői utánpótlás versenyeken kiemelkedett elnöki kádertartalék számára. Az RBK gazdasági napilap szerint tavaly nyáron a képzésbe első alkalommal kapcsolódtak be a rendvédelmi szervek magas rangú vezetői. A tréningek részvevői közül tucatnyian kormányzók, ketten pedig miniszterek lettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!