TV műsor

Kercsi incidens - Zelenszkij: Ukrajna visszaköveteli Moszkvától a hadihajókról hiányzó berendezéseket

Külföld, 2019.11.25

Ukrajna vissza fogja követelni Oroszországtól azokat a berendezéseket, amelyek hiányoznak az általa a tavaly novemberi fekete-tengeri incidens során lefoglalt, majd nemrég visszaadott három ukrán hadihajóról - jelezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetében.

Az elnök emellett azt ígérte, hogy a hajókat három hónap alatt rendbe hozzák.

"Visszahoztuk a hajókat. Mindent teljesítettünk, ahogy ígértük. Igaz, nincs minden rendben, néhány berendezés hiányzik belőlük. De hamarosan elkészülnek a listák arról, hogy mi nincs meg, és először is Oroszországhoz fordulunk, s feltétlenül visszaadja nekünk. Másodszor, hadihajóink három hónap alatt mindenképpen készen lesznek" - fogalmazott Zelenszkij.

A Bergyanszk és a Nyikopol naszádot, valamint a Jani Kapu vontatóhajót november 17-én vontatták ki az orosz fél Kercs kikötőjéből a nyílt tengerre, majd semleges vizeken, Odesszától mintegy 300 tengeri mérföldre kezdődött meg a vízi járművek átadása. A hajók csak november 20-án estére futottak be az Odessza közelében lévő Ocsakov kikötőjébe, mivel mozgásképtelenek voltak, így vontatni kellett őket végig az ukrán partok felé.

Ihor Voroncsenko, az ukrán haditengerészet parancsnoka kijelentette, hogy a hajókat az orosz fél "szörnyű állapotban, teljesen tönkretéve" adta át. Szavai szerint kiszerelték belőlük a kommunikációs és navigációs berendezéseket, de még "a konnektorokat és a WC-kagylókat is".

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) erre reagálva másnap közölte: videofelvétel bizonyítja, hogy a hajókat normális állapotban, épen szolgáltatták vissza, "ha a Krím partjaitól az Ocsakovig való áthaladás ideje alatt az ukrán fél +tönkretette+ a járműveket, és használhatatlan állapotba hozta a vízvezeték-szerelvényeket, akkor az az ukrán fél problémája".

2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében - az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre - az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat, 24 főnyi legénységük ellen tiltott határátlépés címén eljárást indított, és bebörtönözte őket. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, és követelte az ukrán haditengerészek szabadon bocsátását, akiket Moszkva az idén szeptember 7-én lebonyolított ukrán-orosz fogolycsere keretében engedett vissza Ukrajnába azzal, hogy ellenük a jogi eljárást tovább folytatja.

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban megalakított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!