Kereszténydemokrata miniszterelnököt választana a baloldali koalíció a németországi Türingiában

Külföld, 2020.02.18

Kereszténydemokrata vezetésű kormányt javasol átmeneti időre a politikai patthelyzet feloldására a németországi Türingia tartományban a legutóbbi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson kisebbségbe került baloldali koalíció.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek is támogatják az eddigi koalíciós társ, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) vezetője, Bodo Ramelow volt kormányfő azon javaslatát, hogy alakítsanak egy úgynevezett technikai kormányt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, Christine Lieberknecht korábbi tartományi miniszterelnök vezetésével.

Ez a kormány nagyjából 70 napig, az előrehozott Landtag-választásig lenne hivatalban. Csupán a miniszterelnökből és három miniszterből - a Baloldal, az SPD és a Zöldek egy-egy politikusából - állna, feladata az aktuális kormányzati ügyek intézése lenne.

Bodo Ramelow a baloldali koalíció és a CDU tartományi vezetőinek erfurti egyeztetésén, hétfő késő este terjesztette elő javaslatát.

A CDU türingiai szervezete kedd délután reagált. Közleményük szerint csak jelentős módosításokkal hajlandóak elfogadni a javaslatot. A három miniszterből és a miniszterelnökből álló technikai kormány gondolatát elvetik, és a szakértői kormány koncepcióját állítják a helyére. Elképzelésük szerint Christine Lieberknecht vezetésével teljes értékű, valamennyi hagyományos minisztériummal rendelkező kormány alakulna, amelynek megbízatása nem csupán néhány hónapra, hanem hosszabb időre szólna. Legfőbb feladata az idei, már elfogadott költségvetés végrehajtása és a 2021-es büdzsé kidolgozása volna. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy a szakértői kormány összeállításában és munkájának támogatásában a három korábbi kormánypárt és a CDU mellett a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is vegyen részt.

Az egyelőre nem ismert, hogy a Baloldal, az SPD és a Zöldek pártja miként fogadta a CDU reakcióját. Az viszont sajtójelentések alapján tudható, hogy Christine Lieberknecht nem zárkózik el a visszatéréstől.

Christine Lieberknecht 2009-től 2014-ig volt Türingia miniszterelnöke, pártja az SPD-vel koalícióban kormányzott a tartományban. Bodo Ramelow őt váltotta a kormányfői tisztségben, miután a Baloldal gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a 2014-es Landtag-választáson. A Baloldal a tavaly októberi választáson is az első helyen végzett, de a koalíció az SPD gyengülése és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése miatt elveszítette többségét az erfurti tartományi gyűlésben.

A három koalíciós párt úgy döntött, hogy megpróbálnak kisebbségben kormányozni. Kísérletük február elején kudarcba fulladt, mert a Landtagban a CDU-frakció nem volt hajlandó külső támogatóként megszavazni Bodo Ramelow-t miniszterelnöknek. Arra hivatkoztak, hogy a CDU nem működhet együtt az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezetéből létrejött Baloldallal.

A miniszterelnök-választáson végül az FDP jelöltje nyerte el a tisztséget. Ez országos politikai válsághoz vezetett, mert a liberális jelölt, Thomas Kemmerich megválasztásához pártja, a CDU és az AfD képviselői együtt biztosították a többséget, holott mind a liberálisok, mind a kereszténydemokraták kizárják az együttműködést az AfD-vel. A szavazás titkos volt, és az AfD nem jelentette be nyilvánosan előre, hogy a harmadik, döntő fordulóban képviselőik mind kihátrálnak saját jelöltjük mögül, és átszavaznak az FDP-s jelöltre.

Thomas Kemmerich ugyan elfogadta a választás eredményét, amely azonban országos felháborodást okozott, így megválasztása után egy nappal bejelentette, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, amint megtalálják a távozás jogilag megfelelő módját. Ez még nem sikerült, így Türingiának elvileg ugyan van miniszterelnöke, gyakorlatilag viszont nincs, a kormányfő nem lát el kormányzati feladatokat és miniszterek sincsenek, az aktuális ügyeket az előző kormány államtitkárai viszik.

A válság tovagyűrűző hatásaként a CDU szövetségi elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy távozik tisztségéből, amint kiválasztják utódját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!