Két évvel meghosszabbította a Vatikánnal kötött, a püspökök kinevezéséről szóló megállapodását Kína

Külföld, 2020.10.22

Két évvel meghosszabbította a Vatikánnal kötött, a püspökök kinevezéséről szóló ideiglenes megállapodását Kína - jelentette be Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtökön.

A 2018. szeptemberében aláírt, a püspökök kinevezéséről szóló, közel 70 éve tartó vita feloldását célzó megállapodás csütörtökön járt volna le. Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára nemrégiben közölte, hogy az egyezmény hosszabbítását tervezik. A megállapodás tartalma teljes egészében nem ismert. A dokumentum egyik nyilvánosságra hozott eleme, hogy Ferenc pápa elismert hét, a kínai vezetés által kinevezett püspököt, akiket a hagyományos katolikus egyházközösségek szakadárnak tartanak. Az egyezmény értelmében továbbá a Vatikánnak regisztráltatnia kell püspökeit a kínai katolikusok felügyeletét ellátó Kínai Hazafias Katolikus Szövetségen keresztül.

Csao Li-csien elmondta: Kína és a Vatikán folytatják a kommunikációt és az egyeztetéseket, és tovább haladnak a kapcsolatok javulásának irányába.

Kína és a Vatikán 1951-ben szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait egymással, mivel a Vatikán - az utolsó európai államként - független államként ismeri el a Peking által sajátjának tartott Tajvant. Becslések szerint Kínában 10-12 millió katolikus hívő élhet, akik közül sokan titokban gyakorolják vallásukat, üldöztetéstől tartva. A Freedom House amerikai székhelyű civil szervezet szerint mindazonáltal Kínában a katolikusokkal szembeni fellépés jóval mérsékeltebbnek számít a muszlim vallású ujgurokkal, illetve a tibeti buddhistákkal szemben alkalmazott intézkedésekhez képest. A szervezet ugyanakkor rámutat: a kínai katolikusok helyzete érzékenyebb a muszlim vallású huj nemzetiségénél vagy a taoista hívekénél. A Freedom House becslése alapján az országban a protestáns hívek száma több mint ötszöröse a katolikus hívekének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!