Kétévi mélyponton a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Külföld, 2023.01.24

A kedden ismertetett előzetes januári jelzőszámok szerint két éve nem mért aktivitási mélyponton kezdte az évet a brit gazdaság.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI)januárban 47,8-ra zuhant a decemberben kimutatott 49,0-ről.

Az S&P Global az előzetes BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: a januári kompozit index azt jelzi, hogy a brit üzleti szektor aktivitása 24 havi mélypontra lassult.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis a 47,8-as januári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének visszaesésére vall.

Az S&P Global hangsúlyozza, hogy a gyáripar és a szolgáltatási ágazat együttes aktivitási mutatója hat hónapja folyamatosan az 50 alatti tartományban jár.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a januári kompozit BMI-indexen belül a legnagyobb lendületvesztést: az ágazat aktivitási mérőszáma 48,0-ra süllyedt az előző havi 49,9-ről.

A feldolgozóipar BMI-mutatója 46,7-re emelkedett a decemberi 45,3-ról, de a GDP-n belül sokkal nagyobb súlyú szolgáltatási szféra aktivitásának jelentős lanyhulása így is lefelé vitte a kompozit indexet.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes januári adatokat kommentálva kiemelte: a vártnál is gyengébb jelzőszámokban látható annak a kockázata, hogy a brit gazdaság recesszióba csúszik.

Williamson hangsúlyozta: az elmúlt hetek sztrájkjai, a munkaerőhiány, az exportveszteségek, a megélhetési költségek emelkedése és a magasabb kamatszintek egyaránt közrejátszottak abban, hogy az év elején ismét lassulni kezdett a brit gazdaság aktivitása.

A brit gazdaság növekedésének lassulását az eddigi adatok is egyértelműen jelzik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint novemberben 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék értéke havi összevetésben az októberi 0,5 százalékos bővülés után.

A minimális novemberi növekedés is meglepte a piacot, mert az előrejelzések 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítettek arra a hónapra. Londoni elemzőműhelyek azonban ennek ellenére változatlanul azzal számolnak, hogy a brit gazdaság nem kerüli el a recessziót.

Az EY globális pénzügyi tanácsadócég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének friss, felülvizsgált téli prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban - 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék, azzal együtt is, hogy a cég az év második felétől már növekedésre számít.

Az év egészére adott új becslés jelentősen gyengébb az eddiginél, a ház ugyanis előző, őszi előrejelzésében még 0,3 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt 2023-ra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!