Kéthetes kizárással és pénzelvonással büntette a francia nemzetgyűlés a rasszizmussal vádolt képviselőt

Külföld, 2022.11.04

Kéthetes átmeneti kizárásra és parlamenti honoráriuma felének kéthavi megvonására büntette pénteken a francia nemzetgyűlés Grégoire de Fournast, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés képviselőjét, amiért előző nap rasszista bekiabálással zavarta meg az egyik felszólalót.

Az 1958-ban kezdődött V. köztársaság történetében ő a második képviselő, akit átmeneti kizárással szankcionált az alsóház.

A büntetést egyhangúlag javasolta a nemzetgyűlés péntek délután összeült illetékes bizottsága, majd a képviselők a plenáris ülésen azonnal megszavazták a javaslatot. A Nemzeti Tömörülés (RN) frakciójának tagjai nem jelentek meg a szavazáson, a képviselőcsoport nem is támogatta a szankciót az előző napi incidens miatt.

Csütörtök délután, miközben az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik kongói származású feketebőrű képviselője, Carlos Martens Bilongo a kormányt kérdezte az SOS Méditerranée francia humanitárius szervezet által működtetett Ocean Viking hajóról, amely fedélzetén 234 migránssal a szicíliai partoknál vesztegel és kikötésre vár, Grégoire de Fournas azt kiabálta felé, hogy "Menjen vissza Afrikába! (qu'il retourne en Afrique!)"

A képviselők hangos elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát "az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel". A vita berekesztése nagyon ritka a francia alsóházban.

A képviselők közötti szócsata ezt követően a nemzetgyűlés folyosóján folytatódott, miután Marine Le Pen pártjának képviselői azt állították, hogy képviselőtársuk nem a feketebőrű kollégájának üzente, hogy menjen vissza Afrikába, hanem a migránsokat szállító hajóról beszélt.

"Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én" - mondta újságíróknak Grégoire de Fournas.

Carlos Martens Bilongo arra emlékeztetett a kamerák előtt, hogy Franciaországban született, és "nagyon szomorúnak" nevezte magát a történtek miatt.

"A rasszizmusnak nincs helye a demokráciánkban" - mondta a sajtónak Élisabeth Borne miniszterelnök, aki a teremben tartózkodott a vita alatt. Szerinte a nemzetgyűlésnek "természetesen" szankciókat kell foganatosítania a bekiabáló szuverenista jobboldali képviselő ellen, aki korábban is posztolt hasonló jellegű üzeneteket a közösségi oldalakon.

"Afrikában mindenki szereti Franciaországot és a szociális segélyeit. Teljes Afrikát befogadjuk?" - írta a Twitteren még 2017-ben. Idén januárban pedig szintén a Twitterre írta ki, hogy "Válaszul a nagykövetünk kiutasítására Maliból, az összes malit ki kell utasítani Franciaországból".

Gérald Darmanin belügyminiszter péntek délelőtt úgy vélte, hogy "a képviselő lemondása is felvetődik", s jelezte, hogy ha a kormánypárt petíciót indít Grégoire de Fournas lemondatására, alá fogja írni. A Zöldek és az Engedetlen Franciaország is azt kérte a képviselőtől, hogy adja vissza a mandátumát.

A megbüntetett képviselő a BFM hírtévében kizárta, hogy lemondjon, és jelezte: "teljesen vállalja, amit az anarchikus migrációs politikáról mondott".

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés korábbi vezetője, jelenlegi frakcióvezetője bírálta "az eljárást, amellyel a politikai ellenfeleket sújtják" a nemzetgyűlésben, s hazugságnak nevezte azt, ahogy a baloldal értelmezi a történteket.

A kizárásról szóló döntésre reagálva Grégoire de Fournas a Twitteren azt írta: "Teljesen ártatlan vagyok az ügyben, amit a szememre hánynak. Ezt a szankciót hallatlanul súlyosnak találom, és nagyon igazságtalannak. De az intézmény iránti tiszteletből alávetem magam".

Mindeközben a nemzetgyűlés előtt több százan szimpátiatüntetésen vettek részt Carlos Martens Bilongo támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!