Kiadatással szeretne az Egyesült Államokba átkerülni az FTX kriptotőzsde csalással vádolt alapítója

Külföld, 2022.12.20

Beleegyezett az Egyesült Államoknak történő kiadatásába hétfőn Sam Bankman-Fried, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítója, a milliárdos vállalkozót egy hete a Bahama-szigeteki otthonában vették őrizetbe.

Sam Bankman-Fried Bankman-Fried helyi védője közölte, hogy a kiadatáshoz szükséges iratokon már dolgoznak. Jerone Roberts elmondta, hogy ügyfele állampolgári jogára hivatkozik a kiadatási eljárás során.

A vállalkozó újabb bírósági meghallgatását hétfőn tartották a Bahama-szigeteken, amit félbeszakítottak, miután az ügyvédek közölték túlságosan korai védencük bíróság elé állítása.

Bankman-Friedet egy zsúfolt börtönben tartják vizsgálati fogságban, aminek körülményeit ügyvédei a múlt héten többször is szóvá tették.

Egy héttel ezelőtt az első bírósági meghallgatáson az ügyvédek még úgy nyilatkoztak, hogy mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozására. Az eljárásban a bíróság február 8-ra tűzte ki a meghallgatást, a folyamatot várhatóan felgyorsítja a vádlott kérelme.

Hétfői értesülések szerint már akár hétfőn éjszaka megtörténhet az átszállítása az Egyesült Államokba. Várhatóan New Yorkban áll vizsgálóbíró elé, aki mérlegelheti, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezi-e.

A 30 éves üzletembert múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére. A New York-i ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól, pénzmosáson át, bűnszervezetben elkövetett csalásig. A 13 oldalas vádirat szerint Sam Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában.

A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagyösszegű politikai adományokra használta fel a pénzt.

A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze.

A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, akinek a vagyonát a Forbes több, mint 26 milliárd dollárra becsülte.

Az FTX, amely a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje volt, komoly sportszponzorációs szerződésekkel is rendelkezett, többi között a Forma-1 versenysorozattal és az amerikai professzionális baseball-ligával, a Major League Baseball-lal. A cégalapító Sam Bankman-Fried a Demokrata Párt második legnagyobb adományozója volt, aki az idei félidős törvényhozási választások előtt mintegy 38 millió dollárral támogatta a politikai szervezetet. A vállalkozó azt állítja, hogy az elmúlt években ennél kisebb összegben, titokban a republikánus pártnak is juttatott pénzeket.
(MTI)

Címkék

Sam Bankman-Fried
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!