Kiállt a korrupcióval gyanúsított osztrák pénzügyminiszter mellett a koalíciós partner

Külföld, 2021.02.16

Ausztriában kiállt a korrupcióval gyanúsított néppárti (ÖVP) pénzügyminiszter, Gernot Blümel mellett a koalíciós partner Zöldek a kedd délután tartott rendkívüli parlamenti ülésen.

A pénzügyminiszter ellen az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bizalmatlansági indítványt nyújtott be. A szintén ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Liberális Fórum (NEOS) felszólalója csatlakozott az FPÖ frakcióvezetője és vezérszónoka, Herbert Kickl indítványához.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség (WKStA) múlt csütörtökön házkutatást tartott Gernot Blümel pénzügyminiszter, valamint két másik, meg nem nevezett személy lakásán. A házkutatás a miniszter beleegyezésével történt, és oka a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattól az Osztrák Néppártnak juttatott feltételezett pártadományok utáni nyomozás volt.

Az ügy kiindulópontja - sajtóértesülések szerint - egy 2017-ből származó üzenet, miszerint a Novomatic akkori elnök-vezérigazgatója, Harald Neumann arra kérte Blümelt, hogy segítsen egy találkozó létrejöttében Sebastian Kurz jelenlegi kancellárral, akkori külügyminiszterrel. A beszélgetés egyik témája az adományozás, másik sarkalatos pontja "egy olaszországi probléma" lett volna. A Novomaticot akkoriban nagy összegű utólagos adókövetelés fenyegette Ausztria déli szomszédjától.

Herbert Kickl a húszperces vezérszónoklatában felsorakoztatta az elmúlt években összegyűjtött vádpontjait, melyek végül nemcsak az általa "még pénzügyminiszternek" nevezett Blümelre, hanem Sebastian Kurz néppárti kancellárra és Karl Nehammer szintén néppárti belügyminiszterre és is irányultak. Azonnali lemondásra szólította fel a pénzügyminisztert, és hangsúlyozta, "a politikai felelősséget akkor is viselnie kell az ügyben, ha a büntetőjogi felelősségét még nem is mondták ki".

Blümel a viszontválaszában újfent elmondta, hogy sem ő, sem az ÖVP nem fogadott el pártadományt a Novomatic szerencsejáték nagyvállalattól. Határozottnak mutatkozott abban, és reményét fejezte ki, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség (WKStA) nyomozása mielőbb lezárul, és tisztázza őt az alaptalan vádak alól.

Az ellenzék szociáldemokrata és liberális szónokai egymás után csatlakoztak a pénzügyminiszter lemondását követelő Kicklhez, míg Blümel párttársai védelmükbe vették a minisztert, hangsúlyozva többek között a koronavírus-járvány okozta válság gazdasági-pénzügyi leküzdésében betöltött érdemi szerepét.

A koalíciós partner Zöldek szónoka, Sigrid Maurer frakcióvezető kijelentette, a "gyanúsítotti státusz még nem ítélet", és az ügyben eddig ismert tényállás nem elegendő számukra ahhoz, hogy támogassák az ellenzék bizalmatlansági indítványát. Azonban azt is hozzátette, hogy "semmi nincs kőbe vésve", és amennyiben terhelő bizonyítékok kerülnek napvilágra Blümel ellen a nyomozás során, ők is meg fogják vonni bizalmukat a pénzügyminisztertől, de jelenleg még rá is vonatkozik az ártatlanság vélelme.

A háromórás tanácskozás szavazással zárult, amelyen a parlamenti ellenzék kisebbségben maradt, és így a miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megbukott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!