Kiállta a bizalmi szavazást a szlovák igazságügyminiszter

Külföld, 2021.05.11

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kiállta a bizalmi szavazást és így továbbra is posztján maradhat Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter, akinek maradásáról hétfőn késő éjjelbe nyúló ülésén döntött a pozsonyi törvényhozás - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

A négypárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális Emberekért (Za ludí) által jelölt igazságügy-miniszter menesztését célzó ellenzéki javaslat 51 igen és 63 nem voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlament jelenlévő tagjaitól. Az ellenzéki pártok képviselőin kívül a miniszter menesztése mellett szavazott a legnagyobb szlovák kormánypárt, az Igor Matovic vezette jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) egyik képviselője is, a párt képviselőinek mintegy fele pedig távol maradt a bizalmi szavazástól.

A Kolíková menesztését célzó javaslatot a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) terjesztette elő, többek között arra hivatkozva, hogy a miniszter családi vállalata több nagyértékű beszerzési szerződést kötött állami fenntartású intézményekkel, konkrétan a szlovák közmédiával (RTVS) és az egyik pozsonyi színházzal. Kolíková, aki már kormányzati szerepvállalását megelőzően távozott a családi cégben betöltött posztjáról, a leváltásáról szóló vita végén azt mondta: bízik benne, hogy minden vele szemben felmerült gyanút sikerült tisztáznia.

A legnagyobb kormánypárt parlamenti csoportja közvetlenül a bizalmi szavazás előtt annak a nézetének adott hangot, hogy bár vannak még tisztázatlan kérdések annak az épületnek a bérlése körül is, ahol az igazságügyi minisztérium jelenleg működik, nem voksolnak a miniszter távozását célzó ellenzéki javaslat mellett.

Mária Kolíková igazságügy-miniszter márciusban, a koronavírus elleni oltóanyagbeszerzés kapcsán elmérgesedett koalíciós válság idején egy alkalommal már lemondott posztjáról, ám később a kabinet átalakítását követően visszakerült a minisztérium élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!