Kihallgatták Joe Bident a nála talált minősített iratok vizsgálatának keretében

Külföld, 2023.10.10

Kihallgatta Joe Bident az otthonában és korábbi irodájában talált minősített iratok vizsgálatával megbízott különleges ügyész - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint hétfőn késő este.

A Fehér Ház szóvivője, Iam Sims közleménye szerint az elnök vasárnap és hétfőn is találkozott Robert Hur ügyésszel, aki a minősített iratok helytelen kezelése miatt indított vizsgálatot vezeti. A bejelentés szerint az elnök önként vett részt a meghallgatáson, amelyet hetekkel korábban megszerveztek.

Joe Biden korábbi washingtoni irodájában, valamint Delaware állambeli magáningatlanában, benne a garázsában 2022 novembere és 2023 januárja között találtak alelnöki és szenátori időszakából származó minősített iratokat, amelyeknek az amerikai Nemzeti Levéltárban lenne a helyük. Az iratok között az Egyesült Államok külpolitikáját érintők is voltak.

Az elnök az iratok megtalálására úgy reagált, hogy az őt is meglepte, és nem volt tudatában annak, hogy az iratok még a birtokában vannak, valamint együttműködést ígért a vizsgálat során. Az elnök munkatársai a dokumentumokat eljuttatták a levéltárhoz.

Hivatalos minősített iratok illetéktelen visszatartása miatt Donald Trump esetében vádat emelt a volt elnök hasonló esetét vizsgáló különleges ügyész, Jack Smith. Donald Trump floridai Mar-a-Lago rezidenciáján az FBI házkutatása során 2022 augusztusában foglaltak le minősített iratokat, amelyek elnöki időszakából származtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!