Kijev már szervezi a Zelenszkij-Biden-találkozót

Külföld, 2021.01.21

Az ukrán diplomácia már dolgozik Joe Biden frissen beiktatott amerikai elnök meghívásán Ukrajnába, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek egy esetleges egyesült államokbeli látogatásán - jelentette ki Volodimir Jelcsenko, Ukrajna washingtoni nagykövete csütörtökön az Ukrinform hírügynökségnek.

A diplomata ugyanakkor hozzátette, hogy a találkozó előtt telefonos megbeszélésre kell sort keríteni a két államfő között, ami szerinte hamarosan megtörténik.

A nagykövet szavai szerint a diplomáciai kapcsolattartás és a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztése szempontjából fontos a személyes kapcsolatok kialakítása. "Nyilvánvaló, hogy erre a látogatás a legjobb lehetőség" - szögezte le.

Kifejtette, hogy az új amerikai adminisztráció, köztük maga Biden az ukrajnai helyzetet illetően jól értesült, így konkrét kérdésekre fog összpontosítani. "Ezek elsősorban a korrupció elleni harc, hiszen itt az ideje a szavakról a tettek mezejére lépni. Másodsorban pedig az igazságszolgáltatási rendszer reformja" - magyarázta Jelcsenko.

Biztosított afelől, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok közötti kapcsolattartás a koronavírus-világjárvány közepette sem áll le.

"Az elmúlt év alatt mind mi, mind más országok megtanultunk távolról dolgozni. Például a következő napokban virtuális módban adunk otthont a leszereléssel és biztonsági kérdésekkel foglalkozó ukrán-amerikai vegyes csoportnak" - emelte ki Jelcsenko. Hozzátette, hogy folynak ezenkívül a stratégiai és a külpolitikai vegyescsoportok üléseinek előkészítései is. Megjegyezte még, hogy az érdemi munka azután indul be, amint kinevezik az új tisztségviselőket az új adminisztrációban, beleértve az Ukrajnával foglalkozókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!