Kijev: provokáció volt az ukrán konzul oroszországi őrizetbe vétele

Külföld, 2021.04.19

Kijev szerint provokáció volt Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzul őrizetbe vétele, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelt ki - közölte Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes egy vasárnap esti tévéműsorban.

A tisztségviselő szerint "egyáltalán nem meggyőző" az FSZB által a konzul őrizetbe vételéről közzétett videofelvétel. Elmondta, hogy a kijevi tárca értesülései szerint az ukrán konzult a felvételen lévő férfi találkozóra hívta egy kávéra, és ő tette az asztalra a számítógéplemezeket a táskájából. "A konzul épp csak kimondta, hogy fejezze be ezt a +provokációt+, már őrizetbe is vették" - jelentette ki Jenyin. Szavai szerint "a civilizált világnak hozzá kell szoknia, hogy az orosz diplomácia a hibrid háborúban részese a titkosszolgálatok tevékenységének".

A diplomata megjegyezte, hogy amúgy azok az adatok, amelyek a lemezeken voltak, részben nyilvános információk, részben olyan személyes adatok orosz állampolgárokról, amelyek "aprópénzen" megvehetők Oroszországban.

Szerinte Oroszország ezt azért tette, mert az amerikai és csehországi diplomata-kiutasítások fényében Ukrajnát is "ellenséges ország" hírébe akarta keverni az orosz közvélemény előtt.

Jenyin közölte továbbá, hogy Szoszonyuk kiutasítására válaszul Ukrajna a kijevi orosz nagykövetség egy tanácsadóját utasítja ki, akinek a családneve Csernyikov. A magas rangú orosz diplomata kiutasítása viszont nem tetszik Moszkvának. "Már kaptunk egy zsarolást, miszerint ha ragaszkodunk a nagykövetség, és nem egy konzulátus alkalmazottjának nemkívánatos személlyé nyilvánításához, akkor ők (az orosz fél) kénytelenek lesznek úgyszintén nemkívánatosnak minősíteni és kiutasítani a moszkvai ukrán nagykövetség egyik munkatársát" - mondta el a külügyminiszter-helyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!