Kína amerikai hadiipari beszállítókat szankcionált újabb tajvani fegyvereladás miatt

Külföld, 2022.02.21

Kína szankciókat vetett ki két amerikai hadiipari beszállítóra, miután az amerikai külügyminisztérium február elején százmillió dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá a Peking által saját területének tekintett Tajvannak.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Raytheon Technologies és a Lockheed Martin amerikai beszállítóval szemben alkalmazott ellenlépések célja Kína szuverenitásának és biztonsági érdekeinek védelme.

Kína nem először sújtja szankciókkal a két vállalatot. A legújabb szankciókról részleteket eddig nem közöltek. A szóvivő csupán annyit mondott el, hogy az intézkedés megfelel annak az új törvénynek, amely a külföldi szankciók elleni fellépésről szól. A törvényt tavaly azt követően dolgozták ki, hogy Washington kínai vállalatokat sújtott szankciókkal.

Vang ezúttal is hangsúlyozta: az amerikai lépés súlyosan aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, komoly csorbát ejt a kínai-amerikai kapcsolatokon, és árt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának. Vang ismételten felszólította Washingtont, hogy ne adjon el további fegyvereket Tajvannak, és hagyjon fel a szigettel ápolt katonai kapcsolatok építésével, továbbá tartsa magát az egy Kína elvéhez. Hozzátette: Kína a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz saját szuverenitása és biztonsági érdekeinek védelmében.

Az Egyesült Államok ugyan nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban a Kína által saját területének tekintett Tajvannal, mindazonáltal a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és törvény kötelezi rá, hogy segítse Tajvant védelmi képességeinek szavatolásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!