Kína dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra

Külföld, 2020.11.27

Kína dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra a két ország közötti egyre feszültebbé váló viszony közepette - jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.

A döntés a minisztérium közlése szerint egy hónapokon át tartó vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az ausztrál borokat Kínában mesterségesen alacsony árakon értékesítik, kárt okozva ezzel a belföldi borszektornak.

A november 28-ától életbe lépő, ideiglenesnek szánt intézkedés szerint az ausztrál borok importőreinek 107,1 százaléktól 212,1 százalékig terjedő antidömping vámokat kell megfizetniük.

Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter pénteken azzal kommentálta a bejelentést, hogy a vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon, ahol az Ausztráliában termelt borok csaknem 40 százalékát értékesítik. Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere.

Idén Kína több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: egyebek mellett büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját. A lépésekre azt követően került sor, hogy Canberra áprilisban független vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány forrásának meghatározására, és ehhez a vírus legelső ismert gócpontjához, a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiachoz kért hozzáférést független szakértők számára. A két ország közötti feszültségeket pedig tovább szította, hogy az ausztrál kormány kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot az ötödik generációs (5G) hálózatának fejlesztéséből, továbbá kritizálta Pekinget a Dél-kínai-tengeren folytatott hadi célú építkezései miatt.

Csao Li-csien, kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján a dömpingellenes vámokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az ausztrál félnek el kellene gondolkoznia, hogy vajon tiszteletben tartotta-e Kína érdekeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!