Kína eddigi legnagyobb összegű közérdekű perét indították egy kínai élelmiszeripari cég ellen, amely hamis Starbucks termékeket árult

Külföld, 2020.11.26

Hamis Starbucks termékek forgalmazásáért 21 millió jüanos (967 millió forint) közérdekű pert indítottak egy dél-kínai élelmiszeripari vállalat ellen - adta hírül csütörtökön a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna rámutatva, hogy ez Kína eddigi legnagyobb összegű közérdekű pere.

A keresetet a kelet-kínai Csiangszu tartomány fogyasztóvédelmi hatósága nyújtotta be a fucsieni székhelyű Shuangshan Food nevű vállalat ellen. A hatóság a per tárgyát képező összeget büntető jellegű kártérítésként, a fogyasztóvédelmi törvény alapján jelölte meg. A közérdekű per, amelynek indítványát a csiangszubeli Vuhszi város középfokú bírósága szerdai közlése szerint elfogadta, a fogyasztók jogainak és érdekeinek védelme mellett az amerikai székhelyű Starbucks nemzetközi kávéházlánc szellemi tulajdonának megóvását célozza - idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség Csü Sangot, a csiangszui fogyasztóvédelmi tanács helyettes főtitkárát. Csü hozzátette: az eljárással a piaci stabilitás fenntartását is segítik.

Vuhszi piacfelügyelete még 2018 februárjában indított nyomozást a Shuangshan Food ellen, és megállapították, hogy a vállalat hamis engedélyek és vámárunyilatkozatok felhasználásával értékesített utángyártott Starbucks kávétermékeket. A hamisított árukat több mint 50 viszonteladónak adták el Kína 18 tartományában, összesen 7 millió jüant (322 millió forint) meghaladó nyereséget termelve.

Az eset kapcsán 2019 decemberében már öt embert ítéltek el bűnügyi eljárás keretében, rájuk a bíróság ötéves börtönbüntetést szabott ki. Az öt elítéltet és a vállalatot továbbá a tavalyi ítélet alapján 10,48 millió jüan (482 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte Vuhszi egyik kerületi bírósága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!